ua en ru

Переговорники по Донбасу не можуть узгодити чисельність поліцейської місії

Переговорники по Донбасу не можуть узгодити чисельність поліцейської місії Фото: місія буде оснащена легким озброєнням і броньованою технікою

Мінімально можлива кількість поліцейських - від 1,5 тисячі, а максимальна - до 11 тисяч осіб

Між учасниками переговорів щодо врегулювання ситуації на Донбасі йдуть суперечки про чисельність майбутнього поліцейського контингенту для забезпечення безпеки проведення виборів в ОРДЛО. Про це йдеться в статті DT.UA.

Зазначено, що мінімально можлива кількість поліцейських - від 1,5 тисячі (проти категорично виступає Київ, вважаючи її неприпустимо малою). Максимально можлива - до 11 тисяч (тут вже категорично проти Москва), зазначає автор статті Сергій Рахманін. За його інформацією, передбачається, що місія буде оснащена легким озброєнням і забезпечена броньованою технікою.

Водночас про танки не йдеться, але наявність БТР цілком обґрунтовано, пише автор.


"Київ добивається, щоб мандат місії був максимально широким, і сподівається, що вона стане наймасштабнішою в історії. У такому разі ОБСЄ може звернутися до ООН із проханням надати матеріальну, технічну, консультативну та логістичну допомогу в розгортанні місії. Принаймні вітчизняне МЗС таку можливість опрацьовує", - йдеться у матеріалі.

"Москва, певна річ, цьому всіляко перешкоджатиме. Дискусія буде тривалою, складною й предметною. Її підсумок однаковою мірою залежить і від наполегливості Києва, і від мудрості Берліна та Вашингтона. Принципова умова України на сьогодні - без забезпечення безпеки розмови про вибори неможливі. Забезпечення безпеки в ОРДЛО без присутності поліцейської місії та цілодобового повномасштабного моніторингу кордону - неможливе. На розгортання повноцінного поліцейського контингенту, за твердженнями спеців, знадобиться не менше півроку. А ще ж навіть рішення не ухвалено", - пише Рахманін.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що наприкінці квітня президент США Барак Обама, спілкуючись із канцлером ФРН Ангелою Меркель на міжнародній промисловій виставці в Ганновері, запропонував їй розширити "нормандський формат" за рахунок Вашингтона, однак отримав відмову.