ua en ru

До переговорів щодо об'єднання Кіпру приєдналися глави МЗС держав-гарантів

До переговорів щодо об'єднання Кіпру приєдналися глави МЗС держав-гарантів Фото: лідери Кіпру Нікос Анастасіадіс і Мустафа Акінчі

На зустрічі може бути вироблений компроміс по об'єднанню двох частин острова

До переговорів президентів Кіпру і невизнаної Турецької республіки Північного Кіпру приєдналися міністри закордонних справ Великобританії, Греції та Туреччини, передає Deutsche Welle.

Так, очікується, що на зустрічі може бути вироблений компроміс по об'єднанню двох частин острова.

Відзначається, що сьогодні, 12 січня 2017 року, в Женеві почався новий етап історичних переговорів щодо об'єднання кіпрської держави. У них беруть участь президент Кіпру Нікос Анастасіадіс, лідер невизнаної Турецької республіки Північного Кіпру Мустафа Акінчі, а також глави МЗС Великобританії, Греції та Туреччини. Це перші за 43 роки переговори в такому форматі.

При цьому Анастасіадіс і Акінчі знаходяться в Женеві з 9 січня, і, судячи з того, що було прийнято рішення розширити формат учасників, їх переговори тривають в конструктивному ключі.

"Я вітаю ту мужність і ту зацікавленість, яку продемонстрували дві сторони... Женевські переговори дають обом сторонам унікальну можливість прийти до угоди", - підкреслив міністр закордонних справ Великобританії Борис Джонсон.

Кіпр був розділений в 1974 році після збройного вторгнення Туреччини. Окупованими виявилися 37% території острова, на якій в 1983 році була проголошена Турецька республіка Північного Кіпру, визнана тільки Анкарою. У 2004 році в Євросоюз вступила Республіка Кіпр, населена греками-кіпріотами.

Нагадаємо, раніше спеціальний посланник ООН по Кіпру Еспен Барт Ейде заявив, що переговори щодо об'єднання Кіпру знаходяться на завершальній стадії.