ua en ru

Передача об'єктів ЖКГ в концесію: комунальні послуги можуть стати якісніше, але дорожче, - експерт

Закон «Про особливості передачі в оренду або концесію об'єктів централізованого водо-, теплопостачання і водовідведення, які знаходяться в комунальній власності», ухвалений Верховною Радою, є прогресивним кроком у напрямку реформування житлово-комунального господарства України. Таку думку висловила партнер юридичної фірми ILF, адвокат Ярослава Оника.

«Комунальні підприємства часто не справляються зі своїми функціями. Для багатьох жителів України важливою залишається проблема холодних батарей в період опалювального сезону при достатньо високих тарифах. Приватна особа, яка згідно новому Закону повинна отримувати доходи від комунальних послуг, що надаються, буде зацікавлена в їх якості, адже тільки таким чином вона зможе утримати споживачів і привернути нових клієнтів. З появою Закону зросте інтерес інвесторів до об'єктів незавершеного будівництва, таким чином, вирішуватиметься проблема законсервованих будівництв, які знаходяться в комунальній власності», - відзначає юрист.

В той же час закон має низку недоробок і неточностей. «Так, наприклад, для участі в конкурсі на отримання об'єкту в оренду або на умовах концесії, претендент не зобов'язаний мати ліцензії на здійснення централізованого водопостачання, водовідведення і теплопостачання. Але ст. 9 Закону України «Про ліцензування окремих видів господарської діяльності» зобов'язує майбутніх орендарів таку ліцензію мати. Відповідно до Закону про особливості передачі в оренду або концесію об'єктів централізованого водо-, теплопостачання і водовідведення необхідність отримання ліцензії орендарем виникає тільки після укладення відповідного договору. Складається враження, що законодавець «поставив коня позаду возу», - говорить юрист.

Незрозумілим залишається і питання з тарифами на комунальні послуги для споживачів. У законі України «Про житлово-комунальні послуги» сказано, що затвердження цін на послуги ЖКГ відноситься до компетенції органів місцевого самоврядування. В той же час закон про особливості передачі в оренду або концесію об'єктів централізованого водо-, теплопостачання і водовідведення передбачає можливість регулювання тарифів концесіонером, оскільки умови встановлення і зміни цін на надані послуги є істотною умовою договору між концесіонером і органом місцевого самоврядування.