ua en ru

Передача державних закупівель ліків на рівень областей несе ризики тіньових схем, - експерти

Передача державних закупівель ліків на рівень областей несе ризики тіньових схем, вважає директор Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер.

"Проконтролювати центр легше, а може і дешевше", - сказав він.

За його словами, централізовані тендери допомагають знизити вартість ліків. "При оптових закупівлях ціна дешевше - це принцип ринку де завгодно, у всьому світі. Тому всі дивуються, чому у нас, наприклад, газ дешевше для населення, ніж для промисловості - адже промисловість - це оптовий покупець", - зазначив він.

У свою чергу, глава підкомітету з питань законодавчого забезпечення державної політики охорони громадського здоров'я, розвитку фармації та здійснення фармацевтичної діяльності парламентського комітету з питань охорони здоров'я Юрій Гайдаєв вважає, що закупівлі повинен проводити МОЗ. "Існують державні програми, закупівля за якими має проводитися Міністерством охорони здоров'я. Онкологія, туберкульоз, боротьба зі СНІДом - це програми, які, поза всяким сумнівом, повинні координуватися з єдиного центру - в даному випадку МОЗ", - підкреслив фахівець.

Він також зазначив, що існують і рідкісні захворювання, наприклад хвороба Гоше, на лікування яких теж потрібно робити закупівлі медпрепаратів. "І мені важко собі уявити, як області будуть проводити тендери на 3-4 пацієнта", - зазначив Гайдаєв. На його думку, централізовані закупівлі допомагають економити бюджетні кошти. "Ні для кого не секрет: чим більше ліків купується, тим знижка більша. Наведу приклад: коли інсулін закуповувався не централізовано, тобто областями, ціна на нього підвищилася мінімум на 30%", - пояснив він.