ua en ru

Перед парламентом Молдови буде встановлений пам'ятник жертвам тортур під час подій квітня 2009 р.

Власті Молдови ухвалили рішення встановити пам'ятник жертвам тортур під час трагічних подій квітня 2009 р. Як повідомили РБК в молдавському уряді, на засіданні кабінету міністрів напередодні прем'єр-міністр Молдови Володимир Філат дав вказівку державному міністрові Віктору Бодю і міністрові культури Борису Фокше, щоб такий пам'ятник був споруджений перед будівлею парламенту республіки до 7 квітня 2010 р. "Неможна забувати ні те, що сталося 7-8 квітня 2009 р., ні людей, які боролися за свободу і піддавалися тортурам", - підкреслив прем'єр-міністр Молдови.

7 квітня 2009 р. мирні акції протесту молоді в центрі Кишинева проти фальсифікації результатів парламентських виборів, що пройшли в Молдові 5 квітня 2009 р., вилилися в масові безлади, що завершилися погромом і розграбуванням будівель парламенту і адміністрації президента. Лідери Ліберально-демократичної партії, Ліберальної партії і альянсу "Наша Молдавія", що знаходилися тоді в опозиції, заявили, що комуністичні власті за допомогою спецслужб і провокаторів самі організували безлади в Кишиневі 7 квітня, для того, щоб почати репресії проти своїх опонентів. Володимир Воронін, що займав тоді пост президента Молдови, назвав безлади в Кишиневі спробою державного перевороту і звинуватив в причетності до цих подій лідерів опозиційних партій і Румунію, оскільки на акції протесту деякі демонстранти прийшли з румунськими прапорами і вимагали приєднання Молдови до Румунії. Крім того, учасники погромів в резиденції президента поставили румунський прапор над входом в будівлю, а над самою будівлею адміністрації президента і парламенту Молдови були поставлені прапори Румунії і Європейського союзу. Бухарест і представники партій, звинувачених в організації безладів, категорично відкинули ці звинувачення. Останні звинуватили в причетності до організації безладів власті і спецслужби.
Тим часом, увечері 7 квітня і вдень 8 квітня десятки молодих людей, що брали участь в мирних акціях протесту, а також звичайні перехожі були побиті поліцейськими і піддалися тортурам в комісаріатах поліції. Їх вимушували надавати помилкові свідчення про причетність до безладів лідерів опозиційних партій. Після зміни влади за підсумками дострокових парламентських виборів від 29 липня Генпрокуратура Молдови почала порушувати кримінальні справи поліцейських, звинувачених в побитті і тортурах мирних громадян. Розслідуванням причин і наслідків подій, що сталися після парламентських виборів 5 квітня 2009 р., в Молдові займається спеціальна парламентська комісія. Планується, що вона подасть свій звіт про результати розслідування до 7 квітня 2010 р., коли виконається рік з моменту трагічних подій.