ua en ru

PepsiCo завершила операцію з придбання 66% акцій компанії "Вімм-Білль-Данн"

Американський виробник безалкогольних напоїв та продуктів харчування PepsiCo Inc. оголосив сьогодні про завершення операції з придбання 66% акцій російського виробника молочних продуктів, соків, мінеральної води та дитячого харчування ВАТ "Вімм-Білль-Данн Продукти харчування" (ВБД ПП) в основних власників компанії, повідомляє РБК.

У результаті угоди частка PepsiCo в капіталі ВБД ПП виросла до 77%. До 11 березня 2011 р. PepsiCo має намір виставити оферту на викуп решти акцій ВБД ПП. Про це йдеться в повідомленні PepsiCo.

PepsiCo зробить пропозицію про викуп акцій у міноритарних акціонерів ВБД ПП в Росії. Ціна викупу складе 132 дол. за звичайну акцію, тобто буде еквівалентна ціною викупу паперів у основних власників (33 дол. за ADS, де чотирьом ADS відповідає одна звичайна акція "Вімм-Білль-Данна"). При цьому ціна викупу в рамках російської пропозиції буде визначена в рублях за курсом Банку Росії. Для визначення точної ціни буде використаний найвищий курс долара до рубля Центробанку РФ за період з 3 лютого 2011 р. за дату, коли PepsiCo будуть переведені раніше придбані акції ВБД ПП.

Одночасно з російською пропозицією PepsiCo має намір зробити пропозицію всім власникам американських депозитарних акцій (ADS) "Вімм-Білль-Данна". Ціна викупу однієї ADS буде дорівнює одній четвертій ціни викупу в рамках російської оферти з конвертацією в долари США за спот-курсом на дату викупу ADS.

PepsiCo очікує, що обидві пропозиції будуть дійсні протягом 70 календарних днів, тобто до другої половини травня 2011 р.
Після успішного завершення пропозицій PepsiCo планує провести делістинг ADS "Вімм-Білль-Данна" з Нью-Йоркської фондової біржі і звичайних акцій - з біржі РТС.

1 грудня 2010 р. PepsiCo Inc. домовилася про покупку 66% російського виробника молочних продуктів, соків, мінеральної води та дитячого харчування "Вімм-Білль-Данн" за 3,8 млрд дол. За умовами угоди, PepsiCo виплатила акціонерам ВБД ПП по 33 дол за кожну депозитарну розписку російської компанії , що є премією в 32% до середньої ціни ADR ВБД ПП за 30 днів, що передували підписання цієї угоди, і еквівалентно 132 дол. на одну звичайну акцію. Виходячи з умов угоди, загальна вартість ВБД ПП (enterprise value, EV) була оцінена в 5,4 млрд дол. 27 січня 2011 р. PepsiCo оголосила про отримання в Росії всіх необхідних дозволів для покупки "Вімм-Білль-Данна".