ua en ru

Пентагон скасував запрошення Росії відвідати випробування американської системи ПРО

Пентагон скасував запрошення Росії відвідати випробування американської системи ПРО, повідомляє "Комерсант".

Раніше представники Держдепу і Пентагону запросили делегацію Міноборони РФ поспостерігати за випробуваннями елементів американської системи ПРО на атолі Кваджелейн в Тихому океані. За задумом американців це могло переконати Москву в тому, що створювана США система ПРО не направлена ​​проти РФ і не порушить стратегічний баланс.

Розташований на атолі Кваджелейн випробувальний полігон імені Рейгана - один із найбільш засекречених об'єктів Пентагону. На 11 островах розташовані елементи командно-вимірювальної системи оперативного управління і зв'язку ПРО США, площадки для запусків балістичних ракет і ракет-перехоплювачів (а також центр управління польотами і космодром).

Як пояснило виданню джерело в Міноборони РФ, запрошення відвідати Кваджелейн американці передали представникам російського військового відомства в усній формі. У Москві, однак, не поспішали приймати його. По-перше, як сказав співрозмовник видання, листи-запрошення в Москві так і не отримали, а по-друге, "російська сторона в цілому не бачить особливого сенсу в подібних поїздках". "Зрозуміло, чому американці нас зазивають. Їм важливо показати, що вони з нами співпрацюють, діляться інформацією і всіляко намагаються зняти нашу стурбованість про технічні параметри розгортати системи, - пояснює джерело видання. - Насправді нічого вони не знімають і зняти не можуть - їхні закони забороняють передавати нам дані по телеметрії. Їхати ж туди, щоб з бінокля поспостерігати, як злітає ракета, сенсу немає".

З тих же міркувань російські військові навесні відмовилися прийняти офіційне запрошення США відвідати штаб-квартиру агентства по ПРО в Колорадо-Спрінгс, де їх хотіли ознайомити з його роботою та можливостями системи ПРО. Чи не поїхали вони і на випробування радарів і протиракет ПРО, які проходили в травні в районі Гавайських островів.

Скепсис російської сторони виявився небезпідставним. Передаючи РФ запрошення, американці запевняли, що російським експертам дозволено буде використовувати "всі своє обладнання". Проте напередодні випробувань спецпредставник держсекретаря Еллен Тошер заявила: США не передадуть РФ дані по телеметрії, відомості про технологію перехоплення та іншу секретну інформацію. "Ми пропонуємо їм спостерігати за пуском з міжнародних вод. Ми також готові оповістити представників РФ про час пуску ракети-мішені і надати їм ту ж інформацію, якою ми напередодні випробувань забезпечуємо наших військових льотчиків і моряків в районі випробувань", - пояснила вона.

Тим часом поки в Москві оцінювали запрошення в Кваджелейн, воно фактично втратило силу. На цьому, за даними газети, наполіг Пентагон, а точніше, Агентство по ПРО, яке все більше критикує Держдеп за "зайву відвертість перед росіянами".

Джерело видання у військовому відомстві США розповіло, що там, зокрема, заперечували проти ініціативи Держдепу привезти до Москви на міжнародну конференцію щодо ПРО в травні велику кількість таблиць і графіків, а потім ще й опублікувати їх на сайті посольства США в РФ.

Співрозмовник газети поскаржився, що за останні роки США чотири рази запрошували представників РФ на випробування ПРО, а Москва лише одного разу покликала американців на пуск "старої балістичної ракети".
Джерело видання в МЗС РФ визнало, що "тема ПРО серйозно буксує", але додав, що "вини Росії в цьому немає". "Ми запропонували США створити спільну ПРО - вони відмовилися. Попросили письмові гарантії ненаправленої їх системи проти наших сил - не дають, - розповів дипломат. - Навіть якщо ми поїдемо на випробування і нам нададуть переконливу інформацію про те, що американська система не порушує стратегічний баланс, без юридично зобов'язуючих гарантій це нам нічого не дасть - сьогодні не порушує, завтра порушить".

Тупик в переговорах по ПРО дипломати і військові обох країн пояснюють в тому числі внутрішньополітичними чинниками: спочатку через виборчий цикл проходила Росія, восени президентські вибори пройдуть в США. На зустрічі Барака Обами і Дмитра Медведєва в Сеулі, що що відбулася в кінці березня, Президент США навіть пообіцяв: після виборів у нього буде "більше гнучкості" з питання ПРО.

Зазначимо, в кінці минулого тижня нижня палата Конгресу ухвалила поправку до проекту військового бюджету США на 2013 рік, що забороняє передавати Росії будь-яку секретну інформацію про протиракетні технології - раніше Конгрес забороняв ділитися з РФ лише інформацією про технічні дані перехоплювачів SM-3.