ua en ru

Пенсійна реформа: стало відомо, скільки українців пройдуть ліміт за страховим стажем

Пенсійна реформа: стало відомо, скільки українців пройдуть ліміт за страховим стажем Фото: пенсійне посвідчення (facebook.com/Пенсійний-фонд-України)

У 2018 році ліміт за стажем пройде 70% 60-річних пенсіонерів

За оцінками уряду, в 2018 році ліміт по стажу пройде 70% 60-річних пенсіонерів, в 2028 році - 55%. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Справа до старості: чого чекати українцям від пенсійної реформи".

Як повідомляється, вік, в якому людина зможе вийти на пенсію, залежить від кількості років, протягом яких людина платила єдиний соціальні внесок (ЄСВ). Приміром, з 2018 року при виході на пенсію в 60 років потрібно буде мати не менше 25 років стажу і з кожним роком цей показник буде збільшуватися на 1 рік соціального стажу.

"За оцінками уряду, в 2018 році ліміт за стажем пройде 70% 60-річних пенсіонерів, в 2028 році - 55%. По суті, це і є приховане підвищення пенсійного віку. Що, втім, категорично спростовують чиновники. Адже, не маючи потрібної кількості років стажу, в 60 років на пенсію претендувати не вийде", - йдеться в матеріалі.

Таким чином, у Кабміні пропонують або докуповувати стаж, заплативши ЄСВ за кожний відсутній місяць, або продовжувати працювати, щоб добрати стаж, або досягти більш зрілого віку.

"Вже в наступному році вийти на пенсію в 63 роки зможуть ті, у кого є стаж від 15 до 25 років, 65 років - від 15 до 16 років. Якщо стажу не вистачає - держава з бюджету буде платити соціальну допомогу", -йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що прем'єр-міністр України Володимир Гройсман сподівається, що Верховна Рада на наступному пленарному тижні розгляне медичну і пенсійну реформи.