ua en ru

Печерський райсуд Києва почав розглядати скаргу адвокатів Кучми щодо скасування кримінальної справи

Печерський районний суд Києва почав розглядати скарги адвокатів колишнього Президента України Леоніда Кучми на порушення проти нього кримінальної справи, повідомляє BBC.
Судове засідання проходить за відсутності екс-Президента. У залі суду натомість присутні його адвокати.
На засідання були зокрема викликані екс-майор управління Держохорони Микола Мельниченко та колишній голова Верховної Ради Олександр Мороз, однак вони не з'явилися.
Кримінальну справу проти Леоніда Кучми порушили 21 березня 2011 року. Його обвинувачують у перевищенні влади і службових повноважень, що призвело до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе
Раніше перший заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін в ЗМІ заявляв, що докази проти екс-Президента дуже серйозні, однак наголосив, що даних про те, що Кучма прямо давав вказівку вбити Гонгадзе, немає.

Нагадаємо, Генпрокуратура України весною 2011 р. порушила кримінальну справу і пред'явила звинувачення Кучмі в перевищенні влади і службових повноважень, яке призвело до вбивства опозиційного журналіста Георгія Гонгадзе в 2000 р.
Після вбивства журналіста були оприлюднені записи, нібито зроблені колишнім майором держохорони Миколою Мельниченком у кабінеті екс-Президента. На записі голос, схожий на голос Кучми, віддає розпорядження "розібратися" з Гонгадзе.