ua en ru

Павленко: на ринок РФ припадає лише 2% загальної структури українського агроекспорту

Павленко: на ринок РФ припадає лише 2% загальної структури українського агроекспорту Фото: Олексій Павленко

В абсолютному виразі експорт до РФ знизився на 80%

Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко повідомив, що Україна зміцнює позиції незалежної аграрної держави та вже довела обсяги торгівлі продовольством з Росією до історичного мінімуму. На російський ринок припадає лише 2% загальної структури українського аграрного експорту, передає прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Зокрема, якщо у першому півріччі 2014 року у географічній структурі експорту українського продовольства доля РФ складала майже 8%, то поточного року її частка скоротилась до 2%. В абсолютному виразі експорт до цієї країни знизився на 80% і склав 125 млн дол. При цьому загальний експорт за вказаний період 2015 року становить 6,5 млрд дол. Крім того, протягом 2010-2014 років обсяг торгівлі продовольством з РФ скоротився на 40%.

"Стратегічне значення російського ринку для України - радянській атавізм. Через непрогнозованість, штучні обмеження, м'ясні та молочні торгові війни, блокаду нашої кондитерської продукції, українські виробники давно почали орієнтуватися на європейський, азійський, африканський та американський ринки. Успішна диверсифікація дозволила значною мірою компенсувати недоотриману вигоду від експорту в Росію", - наголосив Павленко.

Як повідомляється, для зменшення негативного впливу російського ембарго для молочної галузі відповідним чином були скореговані обсяги виробництва та напрямки використання сировини. Разом з тим, імпорт російського продовольства не відіграє суттєвої ролі на ринку України, отже скорочення його обсягів або повна заборона жодним чином на продовольчій безпеці України не позначиться.

Також Павленко нагадав, що з 1 січня 2016 року Україна починає жити в умовах повноцінної економічної асоціації та зони вільної торгівлі з ЄС.

"Росія не зможе серйозно вплинути на експорт нашої продукції, навіть якщо застосує санкції, які зараз діють щодо європейських та американських товарів. Це скоріше стане стимулом для технічного та технологічного переозброєння нашої харчової промисловості та відкриття для якісних українських товарів нових світових ринків", - заявив очільник міністерства.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна за 6 міс. скоротила експорт товарів до РФ на 59,4%, імпорт - на 65%.