ua en ru

Пашинський: комітет з нацбезпеки з'ясує, хто і як знищував оборонний потенціал України

Пашинський: комітет з нацбезпеки з'ясує, хто і як знищував оборонний потенціал України

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони на своєму найближчому засіданні розгляне питання про те, хто і яким чином знищував оборонний потенціал України. Про це журналістам заявив голова комітету, заступник керівника фракції "Народний фронт" Сергій Пашинський.

Він зазначив, що розглядатимуться такі сфери, як ракетний комплекс, протиповітряна оборона та інші.


"Військовий прокурор буде доповідати на комітеті, і ви почуєте багато чого нового", - сказав Пашинський.

"Наприклад, є такий ракетно-зенітний комплекс С-300. Це найновіший комплекс, який є у нас на озброєнні. Так от, щоб ми розуміли, у 2007 році Міністерство оборони цей комплекс продало за $2 млн, потім перепродали за 25 млн дол., тоді як його ринкова ціна - 50 млн дол. От через таку корупцію та безвідповідальність ми отримали те, що ми отримали", - наголосив голова комітету.

Він також нагадав, що зразок крилатих ракет, які сьогодні використовуються Російською Федерацією у збройних конфліктах, зокрема у Сирії, випускалися у Харкові до 1992 року, після чого, за його словами, ця технологія була знищена, а обладнання вивезено у Росію.

"На сьогоднішній день ми по крихтах відтворюємо наш ракетний потенціал, і, сподіваюсь, Бог дасть нам часу та розуму, щоб його відтворити. Ми не можемо більше повторити початок 2014 року", - підкреслив Пашинський.

Представник "Народного фронту" при цьому зауважив, що Російська Федерація вкладає колосальні кошти у власну армію. За його словами, витрати РФ у цій сфері складають 50 млрд дол., тоді як Україна витрачає на оборону близько 4 млрд дол.

"Тобто, в України бюджет у 12 разів менший, ніж у Росії. Це ми теж повинні пам’ятати, коли ми займаємося у сесійному залі популізмом і демагогією. Адже ця проблема – збройна агресія Росії проти України – нікуди не поділася", - резюмував Сергій Пашинський.