Великдень 2018: традиції та історія свята

STYLERLIFE        04.04.2018 - 13:13
Фото: Великодні частування (facebook.com/artkitchenn)
Фото: Великодні частування (facebook.com/artkitchenn)

Великдень - велике християнське свято, багате традиціями, обрядами і прикметами

Великдень 2018 випадає на 8 квітня. Це світле свято в пам'ять про диво воскресіння Сина Божого відзначається християнами всього світу протягом багатьох століть. Традиції Великодня передаються з покоління в покоління, багато з них виконуються і в наш час. Найголовніші і цікаві звичаї Воскресіння Христового, як відзначити Великдень правильно, на які прикмети варто звернути увагу - в матеріалі Styler.

Історія і суть Великодня

У християнській вірі Великдень є центральним святом. Цей день символізує очищення від гріхів, оновлення, і святкується на честь воскресіння Христа, який віддав своє життя для спокутування гріхів людства.

Дата Великодня щороку змінюється, але обчислюється завжди за одним правилом: це неділя після першого повного місяця, який настав після дня весняного раводенствія. Згідно з біблейськими писаннями, саме в цей день Ісус Христос воскрес після страти. У ніч на неділю жінки виявили, що тіло Спасителя зникло з гробниці. До них з'явився янгол і сповістив про те, що Христос воскрес із мертвих і спокутував гріхи всього людства перед Господом.

З тих пір свято Воскресіння Христова відзначається в усьому світі. Великдень 2018 у православних настане 8 квітня, а католики вже відзначили свято 1 квітня.

В Україні Великдень 2018 - 8 квітняФото: В Україні Великдень 2018 - 8 квітня (pixabay.com/karriezhu)

Великодні традиції: як провести свято правильно

Велика неділя символізує очищення душі і позбавлення від гріхів, тому зустрічати її потрібно зі світлими помислами, чистим не тільки фізично, а й духовно. Для цього віруючі дотримуються великоднього посту, який триває 6 тижнів до самого ранку Воскресіння Христового. На цей період накладається заборона на розваги, дотримуються строгих обмежень в раціоні харчування.

Особливі обряди проводяться в Страсну седмицю - останній тиждень перед Великоднем. З давніх-давен з вівторка починали готувати святковий одяг, продумували, які продукти потрібні будуть для приготування великодніх страв. У Страсну середу затівали генеральне прибирання, яке тривало і наступного дня. У Чистий четвер купалися до світанку, прали, приводили будинок у порядок, готували паски і крашанки. П'ятниця перед Великоднем - найскорботніший день у церковному календарі. У Страсну п'ятницю Ісус був розіп'ятий на Голгофі, тому в цей день дотримуються посту з повним обмеженням їжі до винесення Плащаниці. Віруючі проводять п'ятницю в молитвах і спогадах про земні страждання Сина Божого. У суботу ввечері починається всеношна служба, на яку беруть кошики з продуктами для освячення.

Великдень прийнято проводити в колі близьких людей. За святковий стіл сідають відразу після служби. Під час пасхального сніданку їдять освячені паски, сирну паску, яйця і п'ють червоне вино.

Яскравий і зворушливий великодній звичай - "христосування". Вітаючи одне одного, потрібно тричі поцілуватися зі словами: "Христос Воскрес!". Відповідають на привітання фразою: "Воістину Воскрес!".

Головні великодні частуванняФото: Головні великодні частування (pixabay.com/katya-guseva0)

Заборони на Великдень: що не можна робити в свято Воскресіння Христового

Великдень - свято духовного очищення, тому в цей день не можна сваритися і лаятися. Всі образи слід пробачити і забути.

У Великдень не можна скупитися. У святковий день після церковної служби слід допомогти нужденним.

Їсти й пити на Великдень потрібно в міру. Церквою не рекомендується вживати міцні спиртні напої, краще віддати перевагу червоному вину.

Не варто займатися домашніми справами, роботою на землі, прибиранням.

У великодній кошик не можна класти алкогольні напої.

На Великдень не проводяться вінчання. Кладовище також не рекомендують відвідувати в день Воскресіння Христового. Пом'янути померлих потрібно в Радоницю (через тиждень після свята).

Великодній кошик Фото: Великодній кошик (pixabay.com/Mupfel80)

Що кладуть у великодній кошик для освячення

Великодні частування - улюблені ласощі і дорослих, і дітей. Традиційно, в святкову корзину кладуть здобні паски, сирну паску, яйця, м'ясні делікатеси (сало, буженину, ковбасу). Примітно, що кожен з елементів свята символічний:

  • Сирна паска повинна мати форму пірамідки. Це символ гори Голгофи, на якій розіп'яли Христа.
  • Паски зі здобного тіста символізують життя Христа серед людей. Вважається, що паска довгий час не черствіє. Тому за старих часів його з'їдали не відразу. Верхівку пасхальної булки брали з собою на перші весняні роботи в полі і з'їдали там, щоб рік був урожайним.
  • З великоднім яйцем пов'язують історію про те, як Діва Марія прийшла до римського імператора розповісти про воскресіння Христа. Правитель спочатку не повірив жінці. Тоді вона піднесла йому яйце, і воно відразу забарвилося в червоний колір, підтверджуючи диво і силу Всевишнього. За народною прикметою, шкаралупу від крашанок викидати не можна. Як і інші залишки зі святкового столу, її потрібно закопати в землю або спалити, щоб добробут не покидав оселю весь рік.

Крашанки - один з елементів свята Фото: Крашанки - один з елементів свята (pixabay.com/silviarita)

Великдень 2018: на які прикмети звернути увагу

За народними спостереженнями, на Великдень можна передбачити погоду, урожай, чи буде рік вдалим, та чи не підведе здоров'я. Кілька великодніх прикмет:

  • Якщо світанок Воскресіння Христового зустріти бадьоро - рік буде успішним.
  • Сняться померлі родичі вночі перед Великоднем - до міцного здоров'я.
  • Якщо свічка під час хресного ходу не згасне - на щастя.
  • Чути стукіт дятла у великодній день - до новосілля в цьому році.
  • Зірки яскраво світять вночі перед Великоднем, і якщо до свята весь сніг розтанув - до хорошого врожаю.
  • Гарна погода на Великдень - до жакрого літа, хмарне небо - до літньої посухи.
  • Якщо в день Христова Воскресіння гримить грім - осінь буде сухою.

Прикраси яєць на Великдень (video.rbc.ua) 

On Top