ua en ru

ПАРЄ та Мін'юст застерігають парламентарів від спроб відтермінувати введення в дію антикорупційних законів.

Міністерство юстиції висловлює занепокоєння щодо запланованого на 22 грудня 2009 р. розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України проекту закону України «Про деякі питання запобігання та протидії корупції», внесеного народним депутатам України Олегом Новіковим. Про це повідомляє прес-служба Міністерства юстиції.

Зазначеним проектом закону пропонується відтермінування з 1 січня 2010 р. на 1 січня 2011 р. введення в дію законів України «Про засади запобігання та протидії корупції», «Про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення», прийнятих Верховною Радою України 11 червня 2009 р.

На думку Міністерства юстиції, подальше відтермінування введення в дію вказаних законів є неприпустимим з огляду на міжнародні зобов'язання України та рівень корупції, який наразі становить загрозу публічному порядку в Україні.

Ухвалення подібних рішень вищими органами державної влади унеможливлює антикорупційні реформи в Україні, що ще більше посилює сприйняття нашої держави на міжнародній арені як корумпованої.

Крім того, моніторинговий комітет ПАРЄ також застерігає Україну від спроб зупинити чи відтермінувати дію нових антикорупційних законів.

«Будь-які спроби зупинити дію чи відкласти введення в дію цих трьох законів серйозно підірве антикорупційні зусилля України. Це також суперечитиме обов'язкам та зобов'язанням України, що випливають з її членства в Раді Європи ... Ці реформи потрібні в інтересах українських громадян і Моніторинговий комітет ПАРЄ уважно стежитиме за розвитком подій у цьому відношенні», - сказано в заяві.