ua en ru

ПАРЄ різко засудила чергову страту в Білорусі

ПАРЄ різко засудила чергову страту в Білорусі Фото: ПАРЄ (assembly.coe.int)

Владу Білорусі закликали терміново запровадити мораторій на смертну кару та взагалі скасувати її

Парламентська асамблея Ради Європи різко засудила черговий розстріл засудженого до страти в Білорусі. Про це повідомляє DW.

"Смертна кара - жорстоке та негуманне покарання, неприйнятне в Європі", - наголосив 8 березня 2018 року доповідач ПАРЄ щодо скасування смертної кари Ів Крачтен, коментуючи ситуацію з розстрілами в Білорусі.

Зазначено, що в жовтні 2017 року в Білорусі таємно стратили 40-річного Кирила Казачка. Родичам страченого повідомили про це лише згодом і не надали інформації про місце його поховання. Казачка засудили до смертної кари у 2016 році за вбивство двох своїх дітей. Тодішню ухвалу суду він відмовився оскаржувати.

На тлі цього Крачтен знову закликав владу Білорусі терміново запровадити мораторій на смертну кару та взагалі скасувати її.

Наголошується, що Білорусь - єдина країною в Європі, де досі зберігається смертна кара. Згідно з нормами конституції цієї східноєвропейської країни, страта застосовується як виняткова міра покарання за особливо тяжкі злочини. Вирок суду приводиться у виконання через розстріл. Як правило, родичам смертників не повідомляють про розстріл. Так само ніхто не надає останнього побачення перед стратою. Білоруське законодавство також не передбачає видачі тіл розстріляних родичам для поховання. Навіть про місце поховання нічого не повідомляється.

Із часу проголошення незалежності 1991 року в Білорусі здійснили, за приблизними оцінками, понад 400 страт. 2016 року стратили чотирьох засуджених, 2017 року - двох. Упродовж 2017 року білоруські суди ухвалили п'ять смертних вироків.

Нагадаємо, раніше в Іраку 16 турецьких жінок засудили до смертної кари за зв'язки з "Ісламською державою".