ua en ru

ПАРЄ визнала окупацію частини Донбасу Російською Федерацією

ПАРЄ визнала окупацію частини Донбасу Російською Федерацією Фото: засідання ПАРЄ (assembly.coe.int)

Також у своїй резолюції ПАРЄ вкотре засудила агресію РФ проти України

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила резолюцію, якою визнала окупацію Російською Федерацією непідконтрольних Україні територій Донбасу. Заява ПАРЄ міститься в резолюції "Про надзвичайний стан...", присвяченій випадкам призупинення окремих статей Європейської конвенції з прав людини.

На сьогоднішній день, можливість призупинення вже задіяли три держави - Україна (після нападу РФ), Франція (після терористичних атак) і Туреччина (після спроби перевороту).

При розгляді українського блоку Асамблея майже одноголосно підтримала дві поправки, які підтверджують, що неконтрольовані урядом території Донецької і Луганської областей є "тимчасово окупованими територіями, які контролюються Російською окупаційною адміністрацією".

За дві відповідні поправки проголосувало 98-100 депутатів, проти - 3-4 депутата.

Проти підтвердження такого визнання голосували парламентарії, які відносяться до проросійським силам - німецьким "Лівим" і "Альтернативу для Німеччини", а також нідерландської Соцпартії.

Також у цій резолюції ПАРЄ підтвердила засудження російської агресії проти України, яка здійснена в порушення міжнародного гуманітарного права і принципів Ради Європи.

У свою чергу, член української делегації в ПАРЄ, народний депутат Олексій Гончаренко пояснив, що асамблея підтримала правки в зазначену резолюцію, згідно з якими території, які раніше називалися в документі "неконтрольовані урядом території", відтепер цілком чітко названі "території, ефективно контрольовані Російською Федерацією" .

Только что ПАСЕ поддержала правки украинской делегации, первым автором которых имел честь быть я, к одному из докладов....

Опубліковано Алексеєм Гончаренком 24 квітня 2018 р.

Нагадаємо, вчора, 23 квітня, ПАРЄ відмовила у запиті України щодо проведення термінових дебатів з приводу незаконних виборів президента Росії на території окупованого Криму.