ua en ru

ПАРЄ ухвалила резолюцію про зміцнення інституту омбудсмена в Європі

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) одноголосно прийняла резолюцію про зміцнення інституту омбудсмена в Європі. Про це повідомляє прес-служба уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

У документі, прийнятому під час четвертої сесії ПАРЄ, підтверджується, що інституції омбудсманів, на які покладена функція захисту громадян від неналежного управління, відіграють вирішальну роль у справі зміцнення демократії, верховенства закону і прав людини.

Парламентська асамблея закликала, зокрема, держави-члени Ради Європи, які впровадили діяльність інститутів омбудсманів, утримуватися від створення інститутів, аналогічних інституту омбудсмена, адже поширення таких органів може призвести до погіршення розуміння фізичними особами доступних їм засобів захисту.

Крім того, ПАРЄ вважає за необхідне поліпшити оповіщення громадськості з боку омбудсманів, особливо в засобах масової інформації, а також сприяти створенню сприятливого клімату, зокрема, гарантуючи простий і безперешкодний доступ до інститутів омбудсмана та надання відповідної інформації/документації про це, особливо там, де інститут омбудсмана поки не має давніх традицій.

У своїй резолюції ПАРЄ закликає забезпечити омбудсманів достатніми фінансовими і людськими ресурсами, що дозволило б їм ефективно виконувати свої завдання, і, в разі необхідності, з урахуванням нових функцій, покладених на них на основі міжнародного права.

Асамблея також закликала держави-члени ПАРЄ використовувати всі можливості для запобігання скорочення бюджету, що може призвести до втрати незалежності омбудсманів або навіть їх зникнення.