ua en ru

ПАРЄ прийняла резолюцію про гуманітарну ситуацію в Криму і на Донбасі

ПАРЄ прийняла резолюцію про гуманітарну ситуацію в Криму і на Донбасі Фото: ПАРЄ (assembly.coe.int)

Резолюція закликає російську владу припинити будь-яку фінансову і військову підтримку в ОРДЛО

Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію про гуманітарні наслідки війни в Україні, зокрема про ситуацію в окремих районах Донецької і Луганської областей. Про це зазначено на сайті ПАРЄ.

"Асамблея стурбована гуманітарною ситуацією, яка є наслідком тривалої російської війни проти України, яка проходить в певних районах Донецької та Луганської областей, а також окупації і спроби приєднання Криму до Російської Федерації", - йдеться в повідомленні.

За даними Асамблеї, на сьогодні понад 4 мільйона людей потребують гуманітарної допомоги. Збройний конфлікт зайняв понад 10 тис. чоловік. Число людей, які отримали поранення під час війни, досягло більше 24 тис. осіб. Крім того, понад 1,6 мільйона людей є внутрішньо переміщеними особами, і майже півмільйона людей шукають притулку в інших країнах, більшість з яких знаходяться в Російській Федерації.

Текст резолюції підготував Егідіюс Варейкіс, представник Литви. Прийнятий текст резолюції закликає російську владу припинити будь-яку фінансову і військову підтримку незаконних збройних груп в Донецькій і Луганській областях.

Також, згідно з документом, Росія повинна забезпечувати дотримання прав людини і безпеки всіх людей, що проживають в окупованому Криму, і забезпечити безперешкодний доступ до анексованого Криму міжнародним організаціям.

Зазначено, що після окупації в 2014 році 44 українця зникли в Криму, 6 з них були знайдені мертвими, 17 були звільнені, двоє - засуджені, а 19 все ще вважаються зниклими без вести.

"Всі сторони війни повинні звільняти і обмінювати всіх військовополонених і людей, захоплених під час війни", - зазначено в резолюції.

Нагадаємо, у вівторок, 23 січня, ПАРЄ прийняла резолюцію про мови нацменшин без згадки про Україну.