ua en ru

Комітет правил процедур ПАРЄ підтвердив повноваження української делегації

Комітет з питань правил процедури, імунітету та інституційних справ Парламентської асамблеї Ради Європи підтвердив повноваження української делегації. Про це українським журналістам у Страсбурзі повідомив після завершення засідання комітету його голова Еґідіюс Варейкіс, повідомляє радіо "Свобода".

"Я як голова комітету письмово звернуся до президента ПАРЄ з тим, що між ПАРЄ та Верховною Радою України немає достатньої комунікації, що нам не дуже зрозумілі принципи формування делегації", - сказав він.

23 січня група Європейської народної партії поставила під сумнів повноваження української делегації через те, що три депутати в ній, які офіційно представляють опозицію, насправді вже не є членами опозиційних фракцій українського парламенту. Тож, відповідно, де-факто в українській делегації більше представників влади, ніж опозиції, що суперечить правилам.

Лідери парламентських фракцій "БЮТ-Батьківщина" Андрій Кожем'якін та "Наша Україна - Народна самооборона" Микола Мартиненко просили президента ПАРЄ порушити клопотання перед сесією ПАРЄ не підтверджувати повноваження членів української делегації у ПАРЄ Володимира Пилипенка, Валерія Писаренка та Олександра Фельдмана, які вже не є представниками опозиції.

Крім того, народний депутат Сергій Соболєв, який перебуває у Страсбургу, повідомив, що президент ПАРЄ звернеться до голови Верховної Ради України з вимогою забезпечити справедливе представництво в українській делегації ПАРЄ, повідомляє прес-служба партії "Батьківщина".

"Комітет ухвалив рішення про направлення листа спікеру українського парламенту від президента ПАРЄ у зв'язку з неповноважним представництвом опозиційної фракції "БЮТ-Батьківщина" особами, які виключені з фракції", - розповів Сергій Соболєв.

"Крім того, у рішенні комітету зазначено, що склад української делегації слід привести у відповідність до регламентів і процедур ПАРЄ", - зазначив депутат.

Українська опозиція звинувачує голову Верховної Ради України Володимира Литвина у систематичному блокуванні змін у складі делегації.

Нагадаємо, представником від влади Україна в моніторинговому комітеті Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) обрано народного депутата Юлію Льовочкіну.