ua en ru

ПАРЄ критикує Київ за відмову від виплати пенсій Донбасу, - Медведчук

Українські ЗМІ, що повідомляють про події в ПАРЄ, зосередилися лише на позбавленні російської делегації права голосу, а ось різкої критики Асамблеєю політики Києва, що стосується соціального забезпечення жителів Донбасу, практично не помітили. Про це у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" пише лідер руху Віктор Медведчук.

За словами політика, доповідач гуманітарної ситуації в Україні британський лейборист Джим Шерідан з трибуни ПАРЄ заявив: "Я згоден з верховним комісаром ООН у справах біженців, Всесвітньою організацією охорони здоров'я та іншими, які говорять про найбільшому гуманітарну кризу. На жаль, деякі з дій, вжитих урядом у Києві, тільки погіршують ситуацію. Наприклад, це відмова від виплати пенсій та допомог і обмеження в'їзду в ці регіони і виїзду з них як для приватних осіб, так і для гуманітарних організацій".

Таким чином, зазначив Медведчук, незважаючи на багато в чому поблажливе ставлення до Києву в інших питаннях, в даному випадку реакція ПАРЄ була жорсткою. "А могла б бути ще жорсткішим, якщо Київ не дезінформував європейців про ту специфіку виплати пенсій і допомоги, яка виникла ще з літа", - підкреслив він.

Лідер "Українського вибору" зазначив, що пенсії не доставлялися на Донбас з початку бойових дій, за грошима доводилося їздити на підконтрольні території Україні. "А ось згідно того постанови уряду, який критикує ПАРЄ, умовою для виплати пенсій став переїзд на постійне місце проживання на підконтрольні українським властям території", - додав він.