ua en ru

ПАРЄ повинна повернути до роботи всі країни-члени організації, - Ягланд

ПАРЄ повинна повернути до роботи всі країни-члени організації, - Ягланд Фото: Турбйорн Ягланд (flickr.com/parliamentaryassembly)

При цьому ПАРЄ продовжує підтримувати Україну

Подальші досягнення в роботі Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) неможливі без участі всіх країн-членів організації, включаючи Росію. Про це заявив Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд у понеділок, 22 січня в Страсбурзі.

"Ми повинні дивитися на це незалежно від поточної ситуації, пов'язаної з правом голосу російської делегації. Існує багато питань, які Комітет має розглянути в цілях зміцнення системи Конвенції в цілому. Досягнення цього було б кращим способом відсвяткувати 70-річчя цієї Організації. Щоб всі держави-члени, які перебувають на борту такої важливої реформи, були необхідні", - сказав він.

Він також зазначив, що організація повинна використовувати важку ситуацію, щоб досягти чогось важливого.

"А саме, щоб всі 47 держав-членів підтвердили свої зобов'язання і сумлінно співпрацювали з усіма нашими статутними органами. При рівних зобов'язаннях приходять рівні права", - підкреслив він.

Генеральний секретар Ради Європи також додав, що "Європа не повинна ділитися заново".

При цьому Він підкреслив, що ПАРЄ продовжує підтримувати Україну.

"Всі наші органи прийняли чітку позицію щодо незаконної анексії Криму і конфлікту на сході України. Але згідно з нинішнім міжнародним порядком нам не вирішити ці конфлікти", - сказав він.

Також генсек нагадав, що головною метою організації є захист прав людини по обидві сторони конфлікту.

"Ми повинні захищати права людини людей, де б вони не жили, і незалежно від політичних обставин. І вони не повинні заважати нам захищати права людей в Україні - в тому числі в Криму та Східній Україні, і в Росії. Навпаки, тому, що існує відкритий конфлікт, ми повинні розгорнути всі наші інструменти в цих областях, в тому числі в руках ПАРЄ", - додав Ягланд.

Нагадаємо, в грудні минулого року делегати ПАРЄ з 20 країн підписали декларацію проти спроб повернути Росію в асамблею.