ua en ru

Парубій заявив, що Росія почала підготовку до збройної агресії в Україні з 2012 року

Парубій заявив, що Росія почала підготовку до збройної агресії в Україні з 2012 року Фото: Андрій Парубій (rada.gov.ua)

Парубій зазначив, що на південному сході України з 2012 року працювала "агентурна мережа" спецслужб РФ

Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що Російська Федерація почала підготовку до збройної агресії в Україні з 2012 року. Про це Парубій заявив у ході засідання в Оболонському районному суді Києва, де сьогодні продовжується розгляд справи про держзраду екс-президента Віктора Януковича, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, Парубій заявив, що уже з 2012 року на території України формувалась мережа контрольованих РФ організацій, які мали детальний план захоплення місцевих адміністративних будівель.

За словами Парубія, "агентура РФ" працювала у семи областях України, зокрема, у Харківській, Донецькій, Луганській, Одеській та Миколаївській областях.

"У керівництві РФ розроблялось декілька сценаріїв щодо України. Уже з 2012 року на території України формувалась мережа контрольованих РФ організацій, які мали детальний план захоплення місцевих адмінбудівель. Ця мережа існувала у всіх південно-східних регіонах України. Ці групи навіть не були між собою знайомі. Організація цих груп відбувалась тільки за вказівкою спецслужб РФ", - повідомив Парубій.

Крім того, його словами, саме лист Януковича до президента РФ Володимира Путіна щодо введення військ "дав легітимність російським військам".

"Головною обставиною проведення Радбезу ООН була збройна агресія проти України. Той факт, що збройна агресія може розпочатися у будь-який час. Мені відомо, що 3 березня був зачитаний лист із проханням ввести війська на територію України", - розказав Парубій.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Парубій назвав збройну агресію Російської Федерації проти України порушенням всіх норм міжнародного права.