ua en ru

Парубій підписав закон про стратегічну екологічну оцінку

Парубій підписав закон про стратегічну екологічну оцінку Фото: Андрій Парубій (РБК-Україна)

В Україні посилили правила оцінки впливу на навколишнє середовище

20 березня 2018 року Верховна Рада України ухвалила закон "Про стратегічну екологічну оцінку" (законопроект №6106), який є одним з ключових вимог Угоди про асоціацію та низки інших міжнародних угод. Про це стало відомо з повідомлення прес-служби Апарату Верховної ради України.

Зокрема, повідомляється, що голова Верховної ради України Андрій Парубій підписав Закон про стратегічну екологічну оцінку (СЕО).

"СЕО - це систематичний процес виявлення, аналізу та подальшого врахування екологічних чинників і можливих екологічних наслідків при розробці державних, місцевих або галузевих програм, як це працює в усьому світі. Прийняття законопроекту є прогресивним кроком, оскільки вплив на навколишнє середовище в Україні не достатньо враховувався. Без СЕО система оцінки впливу на довкілля (ОВД) буде неповноцінною, оскільки вони діють разом: СЕО - на стратегічному рівні, на етапі розробки стратегій, програм і планів інших документів державного планування, а ОВС здійснюється за чітко визначеною програмою, що може мати вплив на довкілля", - йдеться в повідомленні

Також прес-служба уточнює, що СЕО передує ОВС по конкретних проектах і впливає на вибір майбутньої діяльності, яка буде підпадати під ОВС.

"У процедурі СЕО закріплено проведення громадських обговорень та консультацій, що дозволяє забезпечити участь громадськості в процесі прийняття рішень державного планування як на національному, регіональному та іншому рівні в таких сферах, як сільське господарство, енергетика, промисловість, транспорт, регіональний розвиток, земельне використання, управління відходами та водними ресурсами", - уточнюється в повідомленні

Відмова від проведення громадських слухань чи обговорень можуть бути підставою для оскарження таких рішень у судовому порядку.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, Верховна рада України, сьогодні, 20 березня, ухвалила законопроект №6106 "Про стратегічну екологічну оцінку". За ухвалення законопроекту проголосували 233 нардепа, "проти" - 0, утрималися - 15 і не голосувало - 103 депутата. Так, метою законопроекту є встановлення сфери застосування і порядку здійснення стратегічної екологічної оцінки, механізму проведення транскордонних консультацій, інформування про прийняте рішення та моніторингу впливу виконання документа державного планування на навколишнє середовище.