ua en ru

Парцхаладзе: Держава має залучати IT-фахівців до створення сервісів нового формату

Держава має сприяти створенню високооплачуваних робочих місць для ІТ-фахівців і залучити їх до розробки державних сервісів нового формату. Таку думку висловив перший заступник голови Київської обласної державної адміністрації Лев Парцхаладзе в ході круглого столу на тему "Smart-сервіси: редизайн державних сервісів - співпраця держави і суспільства", що відбувся у Києві 9 вересня.

"Українські ІТ-фахівці - одні з кращих у світі, але більшість з них сьогодні працює за кордоном. В цьому винні чиновники, і тому завдання держави не тільки сприяти створенню високооплачуваних робочих місць для ІТ-спеціалістів в Україні, але й залучити їх до розробки державних сервісів нового формату", - сказав він.

В ході дискусії Парцхаладзе представив новий сервісний центр адміністративних послуг в Київській області "Готово!", який розробляється спільно з Адміністрацією Президента України, Міністерством юстиції, Фондом Інновації та Розвитку Грузії та Одеською обласною державною адміністрацією.

"Цей проект може стати зразком для інших регіонів України. Головне завдання - змінити всю філософію державних сервісів і забезпечити надійні механізми впровадження нової відкритої і прозорої політики, без корупції", - зазначив він.

У свою чергу, засновник Фонду інновації і розвитку Георгій Вашадзе, акцентував увагу на тому, що на сьогодні вже є досвід роботи з представниками ІТ-середовища - це досвід у створенні електронних закупівель.

"Найголовніше питання - створення міністерствами відкритого доступу до інформації для приватного бізнесу, який необхідно залучити до процесу спільної розробки нової моделі програмного забезпечення. У нас є готові поправки до законів, і ми раді всім, хто зацікавлений в цьому і хоче працювати з нами", - зазначив Вашадзе.

Парцхаладзе повідомив, що робоча група нового проекту надання адміністративних послуг сьогодні активно працює над створенням спільного бачення проблеми та планування подальших спільних дій.

У роботі круглого столу також взяли участь радник Адміністрації Президента України Давид Кізірія, представник Фонду Інновації та Розвитку Грузії Лаша Антадзе, а також представники ІТ-середовища та бізнесу.