ua en ru

Партія "Зелені" пропонує ввести мораторій на відкриття нових сміттєвих звалищ, - Олександр Прогнімак

Україна втрачає свою природу, перетворюючись в одне з найбільших звалищ відходів Європи. Причина цього - небажання влади та олігархів переходити до використання «зелених» безпечних технологій сортування сміття, заявив лідер партії «Зелені» Олександр Прогнімак.

«Україна буквально загрузла у відходах. На звалищах країни поховано понад 25 млрд тонн сміття, які щодня просочують отрутою землю і воду. А спалювання сміття по-старому отруює повітря. Вся Європа перейшла до безпечної переробки відходів за допомогою сортування. До прикладу, в Німеччині з 2004 р. повністю заборонені сміттєві звалища», - підкреслив Прогнімак.

Він зазначив, що партія «Зелені» підготувала законопроект, що вводить мораторій на будівництво нових сміттєвих полігонів і сміттєспалювальних заводів, і передбачає поетапне виведення з експлуатації діючих. В якості альтернативи пропонується будівництво на діючих полігонах сміттєпереробних заводів.

Також партія «Зелені» наполягає на багаторазовому збільшенні штрафів, аж до адміністративної та кримінальної відповідальності, за створення несанкціонованих сміттєзвалищ. Серед інших ініціатив «зелених» - підтримка з держбюджету національної програми установки сортувальних контейнерів біля житлових будинків.

Читайте також: "Ми заборонимо ГМО, що перетворює українців у мутантів", - лідер партії "Зелені" Олександр Прогнімак