ua en ru

Партія Меркель може отримати абсолютну більшість у Бундестазі, - опитування

Партія Меркель може отримати абсолютну більшість у Бундестазі, - опитування Фото: Ангела Меркель

Високий рейтинг ХДС/ХСС пояснюється відповідним рівнем підтримки канцлера ФРН

Якби вибори в Німеччині проходили зараз, то блок консервативних партій ХДС/ХСС отримав би абсолютну більшість місць у Бундестазі і зміг би формувати уряд країни самостійно, не вдаючись до коаліції з іншими партіями. Про це повідомляє Deutshe Welle з посиланням на результати опитування Інституту соціологічних досліджень Emnid.

За даними соціологічного дослідження, "Християнсько-демократичний союз", головою якого є Ангела Меркель, і баварський "Християнсько-соціальний союз" підтримують 43% виборців.

Експерти вважають, що такий високий рейтинг ХДС/ХСС пояснюється насамперед високим рівнем підтримки канцлера ФРН Ангели Меркель. Такої ситуації із симпатіями виборців у Німеччині не було від 2005 року.

Ангела Меркель вийшла на перше місце в рейтингу популярності німецьких політиків влітку 2014 року. Згідно з опитуванням, проведеним тоді телеканалом ARD, діяльністю Меркель були задоволені або дуже задоволені більше 70% німців. Колишній лідер рейтингу міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр набрав 69% серед німецького населення і в результаті опустився на друге місце. Третє місце зайняв тоді міністр фінансів Вольфганг Шойбле, роботу якого схвалили 64% опитаних.

Меркель очолила "Християнсько-демократичний союз" у квітні 2000 року, із 21 листопада 2005 р. вона є канцлером Німеччини, ставши першою жінкою на цій посаді за всю історію країни. Багаторазово очолювала список найвпливовіших жінок у світі за версією журналу Forbes.

У суботу, 1 серпня, журнал Der Spiegel з посиланням на свої джерела повідомив, що Меркель збирається взяти участь у нових виборах і, таким чином, поборотися за посаду канцлера вчетверте. За інформацією видання, питання про майбутню виборчу кампанію обговорювалося на зустрічах Меркель з генеральним секретарем ХДС Петером Таубером і керуючим директором партії Клаусом Шюлером. Імовірно, про її висунення на вибори буде оголошено на початку 2016 року.