ua en ru

Партія комуністів Молдови прийняла рішення бойкотувати президентські вибори

Найбільша в Молдові опозиційна Партія комуністів Молдови (ПКРМ) ухвалила рішення бойкотувати сьогоднішні президентські вибори. Як повідомив журналістам голова партії і екс-Президент республіки Володимир Воронін, рішення про бойкот президентських виборів ухвалене сьогодні на засіданні Центрального комітету ПКРМ.
Воронін завірив, що депутати від Партії комуністів не братимуть участь у виборах Президента, розцінюючи їх як "фарс". Також лідер молдовських комуністів відзначив, що якщо сьогоднішні вибори не відбудуться, ПКРМ чекатиме від парламенту призначення нової дати голосування, і не виключив, що тоді Партія комуністів висуне свою кандидатуру.
Як повідомив Воронін, ПКРМ точно не голосуватиме в парламенті за кандидатуру Маріана Лупу на посаду Президента і виступає проти будь-якої іншої кандидатури на цю посаду від правлячого "Альянсу за європейську інтеграцію". На думку лідера комуністів, кандидата на посаду Президента Молдовт необхідно шукати поза парламентом, оскільки Президент не повинен представляти одну з партій.
Нагадаємо, спеціальне засідання парламенту по виборах Президента Молдови почнеться о 14:00 за київським часом. Єдиним кандидатом на посаду Президента республіки на цих виборах є виконуючий обов'язки Президента Молдови, голова парламенту і лідер Демократичної партії Маріан Лупу. Для обрання Президентом Лупу необхідно набрати мінімум три п'ятих голосів депутатів, або голос 61 парламентарія з 101 (правлячій нині в Молдові коаліції для самостійного обрання Президента не вистачає двох голосів). Якщо Лупу не зможе набрати необхідної кількості голосів, буде призначений другий тур голосування, за яким послідують повторні вибори. Якщо депутати не зможуть вибрати Президента і на повторних виборах, парламент буде розпущений і в Молдові пройдуть дострокові парламентські вибори.
Молдова вже більше двох років живе без обраного Президента, що є світовим рекордом. Через те, що вибори Президента кожного разу провалюються, з 2009 р. були розпущені парламенти двох скликань. Останні дострокові парламентські вибори в країні відбулися 28 листопада 2010 р. Раніше парламент Молдови призначив вибори Президента на 18 листопада 2011 р., проте вони не відбулися через те, що в обумовлені терміни не був зареєстрований жоден кандидат.