ua en ru

Парламентський комітет асоціації Україна-ЄС відзначив успіхи Кабміну в проведенні реформ і виконання УА з ЄС

Парламентський комітет асоціації Україна-ЄС відзначив успіхи українського уряду у виконанні угоди про асоціацію з Європейським Союзом і висловив максимальну підтримку реформ, які відбуваються в країні. Про це йдеться в спільній заяві співголів комітету Андрія Пленковича й Остапа Семерака з нагоди річниці одночасної ратифікації угоди Верховною Радою і Європарламентом.

Парламентський комітет асоціації також закликав країни Євросоюзу посилити двосторонню допомогу Україні.

"Ми цінуємо допомогу Європейської комісії та держав-членів ЄС українській владі у проведенні проєвропейських реформ. Прогрес вже був досягнутий, і ми підкреслюємо, зокрема, ухвалення в першому читанні правок до Конституції щодо децентралізації та реформи національної поліції", - йдеться в заяві.

Крім того, відзначається і прогрес у виконанні Україною вимог для введення безвізового режиму з ЄС.

"Ми вітаємо прогрес України у виконанні Плану дій щодо лібералізації візового режиму і висловлюємо надію, що Європейська комісія надасть до кінця року позитивні рекомендації, відкриваючи шлях для надання безвізового режиму для України", - наголошується в заяві.

Крім того, комітет закликав уникнути проведення виборів на тимчасово окупованих територіях.

"Ми вітаємо недавнє рішення Європейського парламенту відправити місію зі спостереження за місцевими виборами, які відбудуться в Україні 25 жовтня. У цьому контексті ми закликаємо уникати будь-яких спроб провести вибори на тимчасово неконтрольованих територіях порушення українських законів", - наголошується в документі.

Вони також закликали країни ЄС, які ще не ратифікували угоду з Україною, прийняти всі необхідні заходи для якнайшвидшого завершення необхідних процедур.

Комітет також висловив підтримку вступу в дію з 1 січня 2016 року угоди про всеосяжну зону вільної торгівлі.

"Повне застосування угоди про асоціацію принесе відчутну користь всім українським громадянам", - наголошується в документі.

"Ми повністю усвідомлюємо, що повна реалізація угоди вимагає як політичної волі, так і здатності чинити опір зовнішньому тискові, який спрямований на те, щоб ще раз затримати цей процес. Тому зараз, як ніколи, дуже важливо стояти разом і продовжувати перетворювати слова солідарності у конкретні дії", - резюмується в документі.