ua en ru

На парламентських виборах в Угорщині фіксують рекордну явку

На парламентських виборах в Угорщині фіксують рекордну явку Фото: голосування прем'єра Угорщини Віктора Орбана (скріншот із відео Reuters)

Більше 53,6% виборців із правом голосу подали бюлетені станом на 15:00 неділі

В Угорщині на парламенських виборах зафіксовано рекордно високу явку: більше 53,6% виборців, що мають право голосу, подали бюлетені на 15:00 місцевого часу - це найвищий показник явки на цю годину, принаймні з 2002 року. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Зазначено, що 8 квітня 2018 року на деяких виборчих дільницях у Будапешті вишикувалися довгі черги з виборців. Деякі опитані сказали, що явка виборців вища 70% може сигналізувати про ефективну мобілізацію опозиції і що це може привести до втрати правлячою партією "Фідеш" парламентської більшості.

Згідно з даними опитувань, "Фідеш" розраховує набрати близько 50% голосів, що приведе Віктора Орбана до третього терміну в якості прем'єр-міністра Угорщини. Прогнози показують, що "Фідеш" значно перевершує за популярністю радикальну націоналістичну партію "Йоббік", соціалістів і групи лівих і "зелених" партій.

Проте опитування і недавня невдача "Фідеш" на ключових муніципальних виборах говорять про те, що перевага партії Орбана буде не такою великою, як у 2010 і 2014 роках. Це ставить під сумнів, чи зможе Орбан набрати в парламенті більшість у дві третини голосів, як і вісім років тому, яка надасть йому право змінити конституцію.

Право голосу мають близько 8,3 мільйона жителів Угорщини. Всього на вибори виставлено 199 депутатських мандатів. Угорці, які живуть за межами країни, і голосують поштою, вибирають тільки за партійними списками. Голосування в Угорщині завершиться о 20:00 за київським часом.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Угорщині сьогодні, 8 квітня 2018 року, проходять парламентські вибори.