ua en ru

Парламентські вибори стануть для України тестом рівня розвитку демократії в країні, - ЄС

Майбутні парламентські вибори стануть для України тестом рівня розвитку демократії в країні. Про це говориться в спільній заяві члена Єврокомісії з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефана Фюле і верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон, прийнятій та оприлюдненій в п'ятницю, 12 жовтня, передає "5 канал".

"Парламентські вибори, які пройдуть 28 жовтня, стануть тестом на наявність демократії в Україні. Ми вітаємо рішення української влади щодо співробітництва з місією спостерігачів ОБСЄ/БДІПЛ і намір провести вибори у відповідності з міжнародними стандартами", - говориться в заяві.

ЄС висловлює стурбованість у зв'язку з відсутністю рівного доступу всіх політиків до виборчого процесу в Україні. "Всі партії і кандидати повинні отримати рівні можливості у виборчому процесі", - говориться в заяві європейських чиновників.

Читайте також: ПАРЄ висловлює побоювання щодо можливих порушень під час виборів в Україні

Вони вважають, що необхідно забезпечити повну прозорість діяльності Центральної виборчої комісії і прояснити питання, пов'язані зі складом окружних і дільничних виборчих комісій.

"Крім того, ми підтверджуємо наше співчуття з приводу судових процесів, в ході яких не були дотримані міжнародні стандарти, результатом чого стало перешкоджання висунення представників опозиції для участі в парламентських виборах", - сказано в документі.

Парламентські вибори пройдуть в Україні 28 жовтня 2012 р. Вперше з 2002 р. вони будуть проведені за змішаною системою - 225 депутатів оберуть за партійними списками і стільки ж за мажоритарною системою в одномандатних округах. Участь у виборах братимуть тільки політичні партії - участь блоків, які складаються з партій, не передбачена.

Офіційна виборча кампанія почалася 30 липня 2012 р. У боротьбі за депутатські крісла беруть участь більше 5 тис. кандидатів. Для проходження у Верховну Раду партії повинні подолати 5% бар'єр. ЦВК утворила 225 виборчих округів, середня кількість виборців в одному окрузі становить 161 140 людей, припустиме відхилення від цієї кількості - 12%. У Південно-Східних областях 106 мандатів, а в Центрально-Західних областях 119 мандатів. Попередні підсумки голосування ЦВК оприлюднить вже вночі після закриття виборчих дільниць. Офіційні результати виборів-2012 будуть опубліковані пізніше, після підрахунку документів з окружних комісій.