ua en ru

Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила резолюцію про відновлення суверенітету України

Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила резолюцію про відновлення суверенітету України Фото: ОБСЄ (OSCE-Mikhail Evstafiev)

Під час обговорення проекту майже усі представники РФ виступили проти ухвалення резолюції

Парламентська асамблея Організації по безпеці та співробітництву в Європі (ОБСЄ) у Мінську більшістю голосів ухвалила резолюцію під назвою "Відновлення суверенітету та територіальної цілісності України". Резолюція була запропонована керівником української делегації Артуром Герасимовим, передає "Радіо Свобода".

Так, у документі звучить підтримка суверенітету України, жорстка критика дій Росії, заклики до РФ зупинити окупацію українських територій, звільнити українських заручників.

Зазначається, що під час обговорення проекту майже усі представники Російської Федерації виступили проти ухвалення резолюції, назвавши її антиросійською, але більшість членів ПА ОБСЄ виступила у підтримку української пропозиції.

"Я б хотів щиро подякувати ПА ОБСЄ за те, що сьогодні українська резолюція, яка містить у собі 36 пунктів, які написані дуже жорстко стосовно того, що Росія є країною окупантом, винна у смертях наших людей, постачає зброю, боєприпаси бойовикам, не дає змоги передати під контроль ОБСЄ неконтрольовану ділянку кордону, сьогодні була повністю підтримана переважною більшістю голосів. Це показує, що є повне розуміння того, що в Україні – російська агресія і є повна підтримка позиції України", - підкреслив автор проекту резолюції Артур Герасимов.

Нагадаємо, ПА ОБСЄ на сьогоднішній сесії в Мінську (Білорусь) прийняла резолюцію з положеннями на підтримку України. У резолюції, яка називається "Зміцнення взаємної довіри і співпраці заради миру і процвітання в регіоні ОБСЄ", серед іншого, визнається, що "певні райони Донецької і Луганської областей" знаходяться під контролем "російських гібридних сил".