ua en ru

У парламенті Македонії почалися дебати про зміну назви країни

У парламенті Македонії почалися дебати про зміну назви країни Фото: прапор Македонії (flickr.com/Santa Fe Relocation Service)

Дебати на рівні комітету триватимуть кілька днів

Комітет парламенту Македонії з конституційних питань почав обговорення конституційних поправок, необхідних для зміни назви країни в рамках угоди з Грецією. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на Associated Press.

Зміни, обговорювані в середу, включають зміну преамбули та двох статей. Дебати на рівні комітету триватимуть кілька днів. Після цього рішення комітети буде представлено депутатам на пленарному засіданні, ймовірно, на наступному тижні.

У правлячої коаліції немає необхідних двох третин голосів для зміни Конституції, а прем'єр-міністр Зоран Заев заявив, що оголосить дострокові вибори, якщо поправки будуть відхилені. Як повідомлялося, референдум про зміну назви Македонії визнали таким, що не відбувся через низьку явку виборців.

За офіційними даними Державної виборчої комісії, після обробки 100% бюлетенів, явка на референдумі склала 36,91%, тоді як законодавство вимагає участі понад 50% виборців.

Зміна назви країни на Північну Македонію підтримали 91,46% громадян, які взяли участь у голосуванні. Проти виступили 5,65%.

Нагадаємо, уряд Македонії запустило процедуру перейменування країни.