ua en ru

Парламент може ввести кримінальну відповідальність за домашнє насильство

Парламент може ввести кримінальну відповідальність за домашнє насильство Фото: ВР може ввести кримінальну відповідальність за домашнє насильство

Також можуть ввести кримінальну відповідальність за примус до шлюбу

Верховній Раді України пропонують ввести кримінальну відповідальність за примушування до вступу в шлюб і домашнє насильство. Відповідний законопроект №4952, був внесений в парламенту 12 липня 2016 року.

Зокрема, пропонується передбачити, що домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства по відношенню до теперішнього або колишнього чоловіка/дружини, яке призводить до фізичних страждань або втрати працездатності, карається обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.

При цьому пропонується також ввести кримінальну відповідальність за примус до шлюбу. Так, проектом закону передбачається, що примус до вступу в шлюб або заманювання з цією метою особи на територію іншої держави передбачає арешт на строк до 6 місяців або обмеження волі до 3 років або позбавлення волі на той самий строк.

Підкреслимо, що особам, які вчинили домашнє насильство, суд зможе заборонити перебування в місці спільного проживання з потерпілою особою або заборонити наближатися на певну відстань до місця проживання потерпілої особи, а також заборонити телефонні розмови і контактувати через третіх осіб.


Крім того, пропонується передбачити, що примус особи без її згоди до вчинення актів сексуального характеру з особою, від якого потерпіла особа матеріально або службово залежно, передбачає штраф до 1 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 тисяч гривень) або обмеження волі до 2 років . Також, згідно із законопроектом, вчинення кримінального правопорушення на грунті сексуальної орієнтації або статевої приналежності або по відношенню до подружжя є обтяжуючою покарання обставиною.

Відзначимо, що серед авторів законодавчої ініціативи 2 заступника голови голови парламенту - Ірина Геращенко та Оксана Сироїд, а також голови фракцій - Максим Бурбак ("Народний фронт"), Ігор Гринів ("Блок Петра Порошенка"), Олег Ляшко (Радикальна партія) і Юрій Бойко ( "Опозиційний блок").

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що після популярного флешмобу під хештегом "Я не боюся сказати" депутати Верховної Ради вирішили відреагувати і зареєструвати законопроект про запобігання насильства щодо жінок та домашнього насильства.