ua en ru

Парламент запровадив стратегічну екологічну оцінку

Парламент запровадив стратегічну екологічну оцінку Фото: Верховна Рада України

За документ проголосував 231 депутат ВР

Верховна Рада України (ВР) прийняла в цілому в другому читанні законопроект №3259 "Про стратегічну екологічну оцінку". За документ проголосував 231 депутат ВР, передає кореспондент РБК-Україна.

Зокрема, документ розроблений для виконання плану заходів з імплементації Угоди про асоціацію між Україною, з одного боку, та Європейським союзом (ЄС), Європейським Співтовариством з атомної енергії та їх державами-членами, з іншого боку на 2014-2017 роки, затвердженого розпорядженням Кабінету міністрів.

Відзначається, що в Україні відсутні механізми врахування екологічних міркувань при розробці та прийнятті проектів документів державного планування.

Так, метою закону є встановлення сфери застосування і порядку здійснення стратегічної екологічної оцінки, механізму проведення транскордонних консультацій, інформування про прийняте рішення і моніторингу впливу виконання документа державного планування на навколишнє середовище.

Документом передбачено встановлення механізму стратегічної екологічної оцінки та внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення охорони навколишнього природного середовища під час планування суспільного розвитку та господарської діяльності з урахуванням пріоритетності факторів впливу на навколишнє середовище, в тому числі здоров'я населення, і забезпечення стійкості екосистем в процесі прийняття стратегічних рішень.

Нагадаємо, раніше ВР підтримала за основу та в цілому законопроект №4612 "Про внесення зміни до статті 265 Кримінального кодексу України щодо добровільної здачі радіоактивних матеріалів". За відповідний документ проголосували 234 нардепа.