ua en ru

Парламент в першому читанні прийняв закон про житлово-комунальні послуги

Парламент в першому читанні прийняв закон про житлово-комунальні послуги Фото: ВРУ

За прийняття закону проголосували 242 депутати ВР

Верховна Рада України у першому читанні за основу підтримала проект закону №1581-д "Про житлово-комунальні послуги". За прийняття закону проголосували 242 депутати ВР, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, законопроектом встановлюється порядок укладання споживачами договорів на отримання всього комплексу житлово-комунальних послуг - на послугу управління, водопостачання, поводження з відходами, газ, електрику.

"В цьому законі з'являються такі речі як типовий договір управління, з'являється прозорість і розподіл плати на управління, яка окремо виділяє нагороду управителю і власне послугу з утримання будинку , щоб люди чітко розуміли, що йде в їхній будинок, а що йде власне управителю", - зазначила нардеп Олена Бабак.

За її словами, вводиться абсолютне нове для України поняття автономного теплопостачання.

"Якщо в будинку є котельня, то тариф буде визначатися виключно для споживачів цього будинку, а не буде на них перекладатися тариф централізованого теплопостачання, що є сьогодні", - пояснила парламентар.

Так, в законі передбачається, що споживачам у багатоквартирних будинках теплова енергія постачається згідно з договором про надання комунальної послуги з постачання теплової енергії. Так, встановлюється, що тарифи на теплову енергію, що виробляється та постачається за допомогою систем автономного опалення, формуються та встановлюються окремо для кожного багатоквартирного будинку, обладнаного системою автономного опалення, з урахуванням собівартості виробництва і постачання теплової енергії на таких системах, а також рентабельності суб'єкта господарювання, що провадить таку діяльність.

Крім цього, виводиться в окрему послугу поводження з відходами, впроваджується перевірка якості житлово-комунальних послуг.

Зокрема, встановлюється, що власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі джерел утворення побутових відходів, земельних ділянок, укладають договори з виконавцем послуг з вивезення побутових відходів, здійснюють оплату послуг з поводження з побутовими відходами та забезпечують роздільне збирання побутових відходів. Виконавця послуг з вивезення побутових відходів визначає орган місцевого самоврядування на конкурсних засадах у встановленому законодавством порядку.

Виконавець послуг з вивезення побутових відходів укладає договори на надання послуг з поводження з побутовими відходами із споживачами. Виконавець послуг з вивезення побутових відходів укладає договори на надання послуг з перероблення та захоронення побутових відходів із суб'єктами господарювання - що надають такі послуги згідно із схемою санітарного очищення населеного пункту.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що борг населення з оплати послуг ЖКГ в грудні зменшився до 8,8 млрд грн.