ua en ru

Парламент скасував "закон Савченко"

Парламент скасував "закон Савченко" Фото: Верховна Рада (УНІАН)

За документ з другого разу проголосували 227 депутатів

Верховна Рада України підтримала за основу та в цілому законопроект №5534 "Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо правила складання покарань та зарахування строку попереднього ув'язнення)". За документ з другого разу проголосували 227 депутатів Ради (спочатку 213 нардепів), передає кореспондент РБК-Україна.

У пояснювальній записці наголошується, що введення в дію закону № 838-VIII - так званого "закону Савченко" - призвело до соціально негативних наслідків. Застосування правила зарахування судом строку попереднього ув’язнення з розрахунку один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі, введеного в дію "законом Савченко", особливо до тяжких та особливо тяжких злочинів фактично призводить до нівелювання такої мети покарання як – запобігання вчиненню нових злочинів та основного завдання Кримінального кодексу України щодо охорони прав і свобод людини і громадянина, власності, громадського порядку та громадської безпеки тощо від злочинних посягань.

"Попереднє ув’язнення зараховується судом у строк покарання у разі засудження до позбавлення волі день за день або за правилами, передбаченими у частині першій цієї статті. При призначенні покарань, не зазначених в частині першій цієї статті, суд, враховуючи попереднє ув’язнення, може пом'якшити покарання або повністю звільнити засудженого від його відбування", - сказано в тексті документу.

Нагадаємо, в середині квітня Верховна Рада провалила у другому читанні урядовий законопроект про поправки до "закону Савченко".