ua en ru

Парламент має намір дозволити Президенту визначати бюджетну політику виключно в щорічному посланні Президента ВР

Верховна Рада України (ВР) прийняла в першому читанні за основу законопроект № 9665 від 30 грудня 2011 ініційований Президентом України Віктором Януковичем про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо системи програмних документів). "За" відповідний документ проголосувало 241 народний депутат, з мінімально необхідних 226.

Проект закону передбачає виключення необхідності розробки та затвердження щорічного Державної програми економічного і соціального розвитку України.

Крім того, планується, що програма діяльності Кабінету міністрів України базується, крім передвиборної програми Президента України, на щорічних посланнях Президента України до Верховної Ради України про внутрішнє і зовнішнє становище України.
Кабмін, у свою чергу, видає обов'язкові до виконання акти на основі та на виконання не тільки Конституції і законів України, актів Президента України, а й щорічних послань Президента України.

Крім того, законопроектом передбачається, що до переліку основних завдань місцевих державних адміністрацій включається виконання щорічних послань Президента; місцеві державні адміністрації складають та подає на затвердження ради проект відповідного бюджету, розроблений на основі визначених у щорічному посланні Президента основних принципів бюджетної політики на плановий період.

Законопроект також вносить відповідні зміни до законів України "Про Кабінет міністрів Україна", "Про місцеві державні адміністрації", "Про центральні органи виконавчої влади".

Крім того, законопроектом передбачено, що основні напрями бюджетної політики на плановий та наступні за плановим два бюджетні роки визначаються лише у щорічному посланні Президента України.