ua en ru

Парламент Молдови виніс вотум недовіри уряду Володимира Філата

Парламент Молдови висловив сьогодні вотум недовіри діючому уряду, очолюваному прем'єр-міністром, лідером Ліберально-демократичної партії Володимиром Філатом. Як повідомили в найвищому законодавчому органі республіки, за відставку уряду країни проголосували 54 депутати від Партії комуністів, Демократичної партії і числа незалежних парламентаріїв. Згідно з чинним законодавством, кабінет міністрів республіки, якому був виражений вотум недовіри, повинен подати у відставку протягом трьох днів.

Відставку уряду Філата ініціювала 28 лютого 2013 г. Партія комуністів Республіки Молдова (ПКРМ), представивши на розгляд парламенту проект постанови про винесення вотуму недовіри очолюваному ним кабінету міністрів. Комуністи Молдови заявили, що останнім часом уряд Молдови загруз в корупції, його члени були залучені в кримінальні схеми, а деякі з них вже мають статус обвинувачених в рамках порушених кримінальних справ. Демпартія Молдови і ряд незалежних депутатів підтримали ініціативу Партії комуністів про відставку уряду.

Нинішній уряд Молдавії, який очолює Філат, є коаліційним. Воно було затверджено 14 січня 2011 р. Портфелі в кабінеті міністрів були розподілені згідно з домовленостями, досягнутими в рамках угоди про створення правлячого Альянсу за європейську інтеграцію.

Згідно Конституції Молдови, парламент висловлює недовіру уряду більшістю голосів депутатів (51 з 101).