ua en ru

Парламент Казахстану закликав провести референдум щодо продовження терміну правління Н.Назарбаєва до 2020 р

Парламент Казахстану закликав провести референдум щодо продовження терміну правління Президента Нурсултана Назарбаєва до 2020 р., передає BBC. Це означає, що 70-річний лідер, який керує цією центральноазіатською республікою вже протягом двох десятків років, може не турбуватися про президентські вибори, які раніше планувалося провести в 2012 р.

Прихильники та опоненти Президента сходяться в тому, що референдум, швидше за все, проведуть блискавично - до березня наступного року. Не сумніваються вони і в результаті всенародного голосування. Н.Назарбаєв, який став лідером країни ще за радянських часів, навряд чи зіткнеться з великими труднощами в забезпеченні сприятливих для себе підсумків референдуму.

"Як і весь народ, ми, парламентарі, пов'язуємо успішне майбутнє нашої країни тільки з вами і з вашим іменем", - йдеться у зверненні депутатів нижньої палати мажилісу до Президента, опублікованому в місцевих ЗМІ.
У цьому документі депутати просять Президента провести всенародне голосування з внесенням на нього питання про зміну Конституції Республіки Казахстан, що передбачає можливість продовження його президентських повноважень.

Адміністрація президента поки не прокоментувала звернення депутатів, серед яких немає представників опозиції. Лідери опозиційних партій засудили ініціативу членів парламенту з проведення референдуму як спробу уникнути президентських виборів 2012 р. Опозиційний блок "Народовладдя" не виключає створення руху по захисту основного закону країни від подібних поправок.