ua en ru

Парламент Італії виніс вотум довіри Берлусконі

Нижня палата парламенту Італії винесла вотум довіри прем'єр-міністрові країни Сильвіо Берлусконі. "За" вотум довіри Берлуськоні висловилися 316 депутатів, 301 проголосував "проти", передає Reuters.
Питання про вотум довіри уряду назрівало протягом довгого часу. Цьому сприяли багаточисельні скандали довкола імені прем'єр-міністра, економічний застій в Італії і незадоволеності фінансових ринків політикою властей.
Якби результат голосування був зворотним, Берлусконі довелося б подати у відставку. Проте італійський прем'єр-міністр був вимушений погодитися на подібне голосування, після того, як його правоцентристський уряд не зміг затвердити бюджет, оскільки частина парламентарів не з'явилася на сесію. В цілому в рядах правлячій партії "Народ свободи" спостерігається внутрішній конфлікт міністрів, багато хто з яких звинувачує Берлусконі в тому, що його скандальне особисте життя і бездіяльність в управлінні країною затьмарюють репутацію Італії.
Як відзначають аналітики, навіть здобуття урядом Берлусконі вотуму довіри не зможе вберегти Італію від нового витку кризи в країні, тому, ймовірно, весною 2012 р. в країні пройдут позачергові парламентські вибори.
За останній місяць три найбільші рейтингові агентства - Standard & Poors, Moody's і Fitch Ratings - знизили суверенний кредитний рейтинг Італії з "негативним" прогнозом, підкреслюючи слабкість фіскальної системи, велику вірогідність подальшого посилення негативних ефектів із-за боргової кризи і внутрішньополітичних розбіжностей.