ua en ru

Парламент виключив РФ з переліку європейських мовників

Парламент виключив РФ з переліку європейських мовників Фото: голова ВР Андрій Парубій

Таке рішення підтримав 231 нардеп

Верховна Рада України виключила Росію зі списку європейських мовників в сфері телебачення і радіомовлення. Відповідний проект закону №2766 "Про внесення змін до закону" Про телебачення і радіомовлення "(щодо визначення передач європейського виробництва) в першому читанні підтримав 231 нардеп, передає кореспондент РБК-Україна.

Законом передбачається частину четверту статті 28 закону "Про телебачення і радіомовлення" викласти в такій редакції: ліцензіати (крім супутникового мовлення) у проміжках часу між 07:00 і 23:00 повинні дотримуватися таких пропорцій між українськими та іноземними передачами: передачі європейського виробництва, а також США і Канади повинні становити не менше 70% загального тижневого обсягу мовлення, в тому числі не менше 50% загального тижневого обсягу мовлення - передачі українського виробництва.

Відзначається, що в радіопрограмах музичні твори українських авторів і виконавців повинні становити не менше 50% загального щотижневого обсягу мовлення.


Для цілей цього пункту передачею європейського виробництва вважається передача, створена однією або кількома юридичними особами - резидентами країн, які ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне мовлення.

До передач європейського виробництва, крім випадків, визначених цим пунктом, також відносяться передачі, виготовлені на замовлення юридичних осіб-резидентів країн, які ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне мовлення за умови, що безпосереднім виробником такої передачі також є особи-резиденти таких країн.

У разі, якщо передача створена на замовлення або за участю одного або декількох юридичних осіб - резидентів країни, визнаної Верховною Радою України державою-агресором (державою-окупантом), така передача не може вважатися передачею європейського або українського виробництва.