ua en ru

Парламент Грузії урізав повноваження Михайла Саакашвілі

Парламент Грузії 21 березня одноголосно прийняв у першому читанні поправки в Конституцію, істотно обмежуючі повноваження Президента країни. Тепер глава держави позбудеться можливості одноосібно, без візи парламенту розпускати уряд.
Тепер Президент Грузії за своїм статусом швидше нагадує "весільного генерала", позбавленого можливості впливати на Кабінет міністрів. Експерти заявляють про захід епохи Михайла Саакашвілі і передрікають появу нового лідера у партії "Єдиний національний рух".

"Відбулася десуверенізація Саакашвілі, який вже в усіх відношеннях завершує свою політичну діяльність. Президентська ж партія повелася досить хитромудро, наполігши на рейтинговому голосуванні і зберігши шанс залишитися на політичній сцені вже з новим лідером", - заявив незалежний політолог Малхаз Чачава.

Нагадаємо, партія Саакашвілі "Єдиний національний рух" погодилася проголосувати за ухвалення поправок в першому читанні тільки після проведення так званого рейтингового голосування, проти якого спочатку виступала правляча партія "Грузинська мрія" під керівництвом прем'єр-міністра країни Бориса (Бідзіни) Іванішвілі.

Коментуючи ухвалення поправок, один з лідерів правлячої коаліції "Грузинська мрія" Леван Бердзенішвілі заявив: "Це великий день, коли вирішується доля країни. Ми повинні повернутися в лоно демократичної Європи, віднявши у Саакашвілі сірники, якими він може підпалити країну (мова йде про можливість розпускати уряд)".

Очікується, що народні обранці схвалять поправки в другому читанні вже 22 березня.

Читайте також: Саакашвілі визнав поразку на парламентських виборах в Грузії і заявив про перехід в опозицію (відео)