ua en ru

Париж може стати одним з глобальних фінансових центрів торгівлі юанем

Париж може стати одним з глобальних фінансових центрів, де буде здійснюватися пряма конвертація юаня. Про це повідомив міністр фінансів Франції П'єр Московічі під час першої зустрічі в рамках Фінансового і економічного діалогу Китаю і Франції на найвищому рівні. Він зазначив, що прогрес у цьому напрямку варто очікувати вже в найближчі тижні і місяці, передає Associated Press.

Зараз юань не є вільно конвертованою валютою, будучи під контролем китайського уряду, і зовнішня торгівля Китаю здійснюється здебільшого в доларах США. Проте Пекін явно створює можливості для юаня стати більш широко використовуваної валютою для торгівлі та інвестицій за межами країни.

Віце-міністр фінансів КНР Чжу Гуанъяо під час прес-конференції після зустрічі заявив, що Китай зберігає відкриту позицію з цього питання. Він зауважив, що торговий оборот між Китаєм і Францією оцінюється в 50 млрд дол., причому, 20% транзакцій здійснюється в юанях.

Діалог двох країн також торкнувся питання міжнародного регулювання, податкового та фінансового співробітництва, торгівлі та інвестицій. В результаті зустрічі було підписано двосторонню угоду про співпрацю з метою уникнути подвійного оподаткування, запобігання ухилення від сплати податків та збільшити обсяги торгівлі та інвестицій між Китаєм і Францією.

В жовтні 2013 р. Китай вже підписав кілька угод про використання юаня на світових торгових майданчиках. Сьогодні вільна конвертація юаня в місцеву валюту здійснюється в Сінгапурі, Лондоні і Гонгонг.

Гонконг став першим центром, який в 2011 р. отримав можливість інвестувати китайські юані в акції та облігації. В даний час на частку Китаю припадає 78,6% міжнародних транзакцій з використанням юаня, на частку Лондона - 5,2% і Сінгапуру - 3,4%.