ua en ru

Папандреу закликав греків проголосувати за план ЄС

Прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу, звертаючись до грецького парламенту, закликав народ Греції проголосувати на референдумі за ухвалення програми фінансової допомоги Афінам. Про це повідомляє ВВС.
Негативний результат голосування на референдумі з питання про програму фінансової допомоги Афінам буде означати вихід Греції з єврозони, сказав Папандреу.
За його словами, дострокові вибори, на проведенні яких наполягала опозиція, стануть для країни "катастрофою".
Звістка про рішення провести референдум викликала кілька днів тому падіння світових ринків через зростання побоювань з приводу загострення боргової кризи єврозони.
Соціологічні опитування показують, що понад половини греків виступають проти прийняття умов нової програми.
Напередодні канцлер ФРН Ангела Меркель і Президент Франції Ніколя Саркозі чітко дали зрозуміти, що грецький референдум, який відбудеться на початку грудня ц.р., фактично стане народним вибором - залишається Греція в зоні євро чи ні. Господар Єлісейського палацу також підкреслив, що Європа зможе надати Греції черговий кредитний транш тільки після оприлюднення підсумків голосування.
Нагадаємо, 27 жовтня 2011 р. європейські лідери погодили з представниками банків і страхових компаній нову схему участі приватного сектора в полегшенні боргового тягаря Греції. Згідно з цим планом, власники грецьких бондів обміняють їх на нові з 50%-им дисконтом до номінальної вартості. Це дозволить скоротити держборг країни до 120% ВВП до 2020 р. При цьому члени єврозони, щоб переконати інвесторів обміняти папери, забезпечать інструменти підвищення кредитної якості нових грецьких паперів оцінною вартістю до 30 млрд євро. Імовірно, мова йде про забезпечення грецьких облігацій у вигляді паперів з найвищим рейтингом AAA.