ua en ru

Папа Римський назвав трагедіями XX століття нацизм, сталінізм і геноцид вірмен

Папа Римський назвав трагедіями XX століття нацизм, сталінізм і геноцид вірмен Папа Римський Франциск

Папа Римський Франциск виголосив проповідь, в якій назвав трагедіями XX століття нацизм, сталінізм і геноцид вірмен в Туреччині, передає Радіо Ватикану.

Глава Ватикану розповів, що двома прикладами геноциду в XX столітті є сталінізм і нацизм.

"Були й інші випадки масового вбивства людей в Камбоджі, Руанді та Боснії. Здається, що людство здатне покласти кінець пролиття невинної крові", - сказав Франциск.

Центральне місце у своїй проповіді понтифік присвятив вбивств вірмен на території Туреччини під час Першої світової війни. Франциск назвав ці події "першим геноцидом хх століття".

"Геноцид вірмен передував тим жахам, які чекали людство в наступне століття", - підкреслив він.

Франциск, вживши слово "геноцид", процитував тим самим спільну заяву Папи Івана Павла II і Католикоса всіх вірмен Гарегіна II, викликало у вересні 2001 р. численні протести Туреччини, не бажає визнавати факт геноциду.

В ході своєї проповіді Франциск також привітав відвідав Ватикан президента Вірменії Сержа Саргсяна, керівників Вірменської церкви.

За версією вірменської сторони, у 1915 р. турецькі війська насильно перевозили сотні тисяч людей в умовах, незмінно призводять до смерті, а, отже, проводили геноцид. У свою чергу Туреччина стверджує, що цілі вбити людей не було, а йшлося лише про переміщення людей в спеціально організовані табори.

Декларацією від 24 травня 1915 року, прийнятій противниками Туреччини у війні з Росією, Францією і Великобританією, геноцид вірмен було визнано злочином проти людяності. Однак з тих пір міжнародного документа, який засуджує геноцид, прийнято не було.

Меджліс також вважав, що Україні не слід поспішати з визнанням геноциду вірменського народу в Османській імперії.