ua en ru

Папа Римський призначив П'єтро Пароліна новим держсекретарем Ватикану

Папа Римський Франциск призначив П'єтро Пароліна новим державним секретарем Ватикану. Це призначення оцінюють як найзначніше з моменту вступу Папи на посаду в березні 2013 р.

Папа Римський Франциск призначив П'єтро Паролана новим державним секретарем Ватикану. Це призначення оцінюють як найзначніше з моменту вступу Папи на посаду в березні 2013 р., передає ВВС.

58-річний ватиканський дипломат, архієпископ П'єтро Пароліна змінив на посту 79-річного кардинала Тарчізіо Бертоне, який йде на пенсію.

Кардинала Бертоне, призначений на посаду попередником Франциска Папою Бенедиктом, за останній рік піддався жорсткій критиці у зв'язку зі скандалом, пов'язаних з крадіжкою секретних документів у Ватикані.

Держсекретар очолює Римську курію, центральну адміністрацію католицької церкви, і є головним радником Папи Римського.

Архієпископ Парліна за походженням італієць. Раніше він був послом Ватикану в Венесуелі.

За словами кореспондента ВВС в Римі, це призначення знаменує початок заміни або звільнення кількох колишніх ключових членів управлінської команди Папи Бенедикта.

Зміна держсекретаря - звичайна практика в Римській курії при приході нового Папи. Призначення молодого прелата на цей пост тут розглядається як один з пунктів комплексної реформи інститутів Римсько-католицької церкви, яку готує Франциск.

Папа Франциск також пообіцяв викорінити зловживання в Банку Ватикані, після чого видав указ про боротьбу з відмиванням грошей.

Зокрема, наприкінці червня 2013 р. було здійснено перші арешти у справі про корупцію в Банку Ватикану.У середині червня Папа Римський Франциск призначив на пост глави Банку Ватикану довіреного прелата Баттісту Маріо Сальваторе Рікку. До теперішнього моменту Рікка керував частиною власності Римської католицької церкви.

Банк Ватикану, офіційно відомий під назвою Інституту релігійної діяльності, було створено в роки Другої світової війни для управління рахунками релігійних орденів, кардиналів, єпископів і священиків. Банк вважається одним з найбільш непрозорих фінансових інститутів у світі. Напередодні в Банку Ватикану заявляли про намір позбутися іміджу "офшору".