ua en ru

ПАТ "Криворіжгаз" закінчило 2017 рік зі збитками у 63,7 млн гривень

ПАТ "Криворіжгаз" закінчило 2017 рік зі збитками у 63,7 млн гривень Фото: газ (dtek.com)

Встановлений НКРЕКП тариф на розподіл природного газу не покриває реальну вартість робіт, товарів і послуг

Виручка компанії "Криворіжгаз" за 2017, що формуються за рахунок тарифу на розподіл природного газу, в минулому році становила 318,7 млн. гривень. Так як встановлений НКРЕКП тариф не покриває економічно обґрунтованих витрат "Криворіжгазу", витрати компанії перевищили виручку. Про це повідомляє прес-служба компанії.

Встановлений НКРЕКП тариф на розподіл природного газу не покриває реальну вартість робіт, товарів і послуг. Тому діяльність компанії "Криворіжгаз" є збитковою вже третій рік поспіль.

У чинному тарифі компанії "Криворіжгаз" на закупівлю природного газу для виробничо-технологічних потреб передбачено 119,5 млн гривень. А вартість закупівлі цього газу на ринку становить 161,5 млн гривень. З урахуванням того, що витрати на придбання газу для технологічних потреб становлять 41% від всієї тарифної виручки, занижена ціна газу в розрахунку діючого тарифу стала головною причиною отримання збитків.

Крім того, вартість матеріалів (паливо, електроенергія, витрати на ремонт, інші матеріальні витрати) в тарифі залишилися на рівні, встановленому в 2012 році.

По 2017 зросли інші статті витрат пов'язані з діяльністю компанії. Наприклад, вартість дизельного палива і бензину, необхідного для роботи аварійно-диспетчерської служби ПАТ "Криворіжгаз" у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зросли більш ніж на 20%.

Заробітна плата співробітників "Криворіжгазу" збільшилася, але недостатньо. Закладений у тариф рівень зарплати все ще нижче середнього рівня оплати праці в енергетиці, і в десятки разів нижче середньої зарплати співробітника НАК "Нафтогаз України".

"Криворіжгаз" неодноразово зверталася до НКРЕКП, яка встановлює тарифи на розподіл природного газу, розрахунків економічно обґрунтованих витрат компанії. У 2017 році ПАТ "Криворіжгаз" двічі проходило процедуру подачі тарифів, однак вони не були затверджені.

У березні поточного року "Криворіжгаз" з дотриманням усіх процедур в черговий раз подала в НКРЕКП обґрунтування нового тарифу. Він розроблений відповідно Тимчасової методики визначення та розрахунку тарифу на послуги з розподілу природного газу, яка буде діяти до 31 березня 2019 року.