ua en ru

ПАТ "Чернівцігаз" оприлюднило інформацію для обчислення обсягу енергії використаного газу

ПАТ "Чернівцігаз" оприлюднило інформацію для обчислення обсягу енергії використаного газу ПАТ "Чернівцігаз" оприлюднило інформацію для обчислення обсягу енергії використаного газу

Споживач тепер може самостійно провести відповідні розрахунки

ПАТ "Чернівцігаз" розмістило на своєму сайті інформацію для самостійного обчислення споживачами обсягу енергії використаного ними блакитного палива. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Шляхом простих арифметичних обчислень кожний споживач може розрахувати скільки кіловат-годин (кВт·год), мегаджоулів (МДж) або гігаколорій (Гкал) спожито його газовими приладами та порівняти економічну вигоду використання блакитного палива з іншими видами енергоресурсів, такими як електроенергія або тверде паливо (деревина, вугілля тощо), повідомили у компанії.

Наразі на сайті ПАТ "Чернівцігаз" також оприлюднено інформацію про коефіцієнти приведення об’єму газу до стандартних умов. Використання цих коефіцієнтів є необхідним, оскільки лабораторне обчислення середньозваженої теплоти згорання газу відбувається в конкретно визначених умовах за температури 20 градусів за Цельсієм та абсолютним тиском 760 мм ртутного стовпчика (ДСТУ 2939-63), в той час як облік газу за допомогою газового лічильника в реальних умовах здійснюється за різних температур (річні коливання температури) та показників тиску, зазначили у прес-службі.

Згідно Методики, затвердженої наказом Міністерства палива та енергетики №116 від 26.02.2004 р., визначено 6 груп коефіцієнтів для коригування показань лічильника. Застосування споживачем того чи іншого коефіцієнта для розрахунку об’єму газу зведеного до стандартних умов залежить від місця розташування газового лічильника.