ua en ru

Пантелеєв: Київ повернув контроль над тепловим господарством

Пантелеєв: Київ повернув контроль над тепловим господарством Фото: Петро Пантелеєв (з відкритих джерел)

Київ повернув під управління громади весь теплоенергетичний блок

Київ з 1 серпня повернув під управління громади весь теплоенергетичний блок, що обслуговує місто. Про це заявив заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелеєв в інтерв'ю "УНІАН".

"Це воістину історична подія: в управління міста повернуто весь теплоенергетичний блок. А це майже сотня тисяч об'єктів: 2,6 тис. кілометрів теплових мереж ТЕЦ, дві сотні котелень, станції теплопостачання, сміттєспалювальний завод "Енергія". Все це знову перейшло у власність комунального підприємства, а значить – громади міста. З приватної компанії "Київенерго" більш ніж 7,5 тисяч кваліфікованих співробітників переведені на комунальне підприємство "Київтеплоенерго", – повідомив заступник міського голови.

За його словами, для успішного завершення процесу повернення теплового господарства під управління міста була проведена комплексна робота: міжнародними компаніями проведено технічний та економічний аудит стану теплоенергетичного комплексу, а також виконана повна інвентаризація майна.

"Також було створено нове міське спеціалізоване підприємство, яке взяло на себе функції надання тепла та гарячої води киянам. Причому на цьому шляху ми зустріли безліч перешкод і надзвичайно мало підтримки", – зазначив Пантелеєв.

Найбільшою проблемою для керівництва Києва стала позиція НАК "Нафтогаз України", яка вимагала погашення всіх боргів, накопичених за період дії договору з "Київенерго".

"В цій сумі є штрафи і пені, які "Нафтогаз" нараховував "Київенерго" за несвоєчасну оплату газу. Вони склали близько 1,2 млрд грн. Це величезна сума, для погашення якої на сьогодні немає джерела", – повідомив заступник міського голови.

При цьому "Нафтогаз" як і раніше відмовляється підписувати договір на поставку газу, поки не будуть сплачені всі борги.

"Ми були близькі до застосування графіків аварійних відключень електроенергії. Це вкрай негативно позначилося б на життєзабезпеченні міста. Щоб уникнути ризику надзвичайної ситуації, нам довелося укласти тимчасовий договір на поставку природного газу з комерційним підприємством УНБ (ПРАТ "ДК "Укрнафтобуріння", – ред.), у якого ми закупили 18 млн кубів газу. Цього вистачить для безпечної роботи ТЕЦ-5. Вважаю це рішення правильним і виваженим, адже ми не могли допустити виникнення надзвичайної ситуації в місті", – зазначив Пантелеєв.

За словами заступника мера, "Київтеплоенерго" вже виконало велику частину запланованих гідравлічних випробувань, не дивлячись на складність ситуації з газом, продовжує закуповувати техніку, зберігає необхідні соціальні стандарти для персоналу.