ua en ru

Панацея від епідемії холери в Україну - модернізація каналізаційних систем і жорсткий контроль за стоками, - лідер партії «Зелені» Прогнімак

Спалах холери в Маріуполі, причиною якої став несанкціонований викид нечистот в Азовське море, є черговим сигналом про катастрофічний стан української екології. Епідемію страшної хвороби можна було б запобігти при жорсткому державному та місцевому контролі над функціонуванням каналізаційних систем, очищенням і викидом стоків, а також своєчасному інвестуванні в модернізацію систем, упевнений лідер партії «Зелені» Олександр Прогнімак.
«Ситуація, схожа з Маріуполем, може повторитися в будь-який момент у будь-якій точці України - від великого мегаполісу до невеликого містечка чи села. У країні повсюдно спостерігається критичний рівень зношеності комунальної інфраструктури - відсутність повноцінної системи очищення стоків. Крім цього, масштаби несанкціонованого побутового та промислового викиду неочищених нечистот у водойми придбали катастрофічні масштаби. Перетворивши колись найчистіші в світі українські річки, озера і моря в розсадники епідеміологічних захворювань. Що особливо небезпечно в літній сезон», - підкреслив О.Прогнімак.
Партія «Зелені» звертається до уряду і місцевих органів влади з вимогою протягом місяця провести аудит каналізаційних та очисних систем в регіонах, виявивши і усунувши найбільш небезпечні місця викиду нечистот у водойми. І публічно ознайомити громадськість з результатами аудиту та вжиті заходів.
О.Прогнімак також просить уряд, Президента і Верховну Раду посилити контроль над забрудненням водойм стічними водами і збільшити розмір штрафних санкцій до порушників чинного екологічного законодавства.
Партія «Зелені» наполягає на ухваленні Державної програми модернізації каналізаційних систем з відповідним початком фінансування вже в 2011 р.
«Першим і головним принципом, публічно відстоювати партією «Зелені», є право людини на здорове і довге життя. На жаль, у нас більше немає часу зволікати з вирішенням нагальних екологічних проблем України. Вчора повені і вибухи газу в житлових будинках, сьогодні - холера, завтра - лісові пожежі, післязавтра - викид радіації. Якщо ми негайно не займемося екологією на масштабному державному рівні, то в найближчі роки тенденції до зменшення населення країни можуть прийняти катастрофічних розмірів», - резюмував лідер партії «Зелені».