ua en ru

Пакистан вдруге за останні півроку розсекретив ім'я голови місцевого ЦРУ

Пакистанська розвідка розсекретила ім'я голови відділу Центрального розвідувального управління (ЦРУ США) в Пакистані у відповідь на проведення американцями спецоперації зі знищення Усами бен Ладена, яка була здійснена без відома Ісламабаду.

Вже відомо, що США не мають наміру відкликати розсекреченого агента, крім того, Вашингтон заявив, що не буде вибачатися за спецоперацію, зазначивши, що, по всій видимості, в У.бен Ладена була "своя рука" в Пакистані, якщо він переховувався так довго на його території, передає РБК з посиланням на Associated Press.

Таким чином, відносини між країнами, в яких і так з'явилася напруженість після ліквідації терориста "номер один", продовжують погіршуватися.

Варто нагадати, що до подібного прийому Пакистан вдається вдруге за останні півроку. Ім'я попереднього глави відділу ЦРУ в Ісламській Республіці було оприлюднено після того, як американські безпілотники завдали удару по території Пакистану, в результаті чого загинули кілька громадян країни. Тоді Вашингтон був змушений відкликати агента.

Імовірно, пішовши знову на такий політичний крок, пакистанські власті хочуть відвернути увагу від ситуації, що склалася і уникнути запитань про те, яким чином У.бен Ладен протягом декількох років прожив непоміченим поруч з Ісламабадом.

На даний момент пакистанські військові і розвідка потрапили під вогонь критики усередині країни за те, що, по-перше, не знали про присутність У.бен Ладена в Пакистані, а по-друге, за те, що не змогли перешкодити американцям у проведенні військової операції в серці країни. Багато місцевих політики відкрито заявляють, що США порушили суверенітет Пакистану.

Раніше США заявили, що не повідомили Пакистан про спецоперацію, побоюючись витоку інформації. Пізніше стало відомо, що американський спецназ, що вилетів до особняка У.бен Ладена на вертольотах, використовував спеціальну систему маскування, не дозволила пакистанським військовим засікти вертольоти з допомогою радарів.

Щоб згладити виникла незручність, прем'єр Пакистану Юсуф Реза Гілані заявив, що провал розвідки в ситуації з У.бен Ладеном стосується не тільки пакистанських спецслужб, а й спецслужб усього світу. "Так, був провал розвідки. Але це не тільки наш провал, це провал усіх розвідслужб в світі", - заявив він.

США, у свою чергу, заявили, що як і раніше мають намір тісно співпрацювати з Пакистаном у всіх сферах, які цікавлять обидві держави.